Izvor:
Blic
20.06.2025
16:34
Komentari:
0Prirodno je da želite da izvučete dijelove ljuske jajeta iz svega što pravite, ali ne treba da se brinete ako otkrijete da su neki dosadni komadi ostali iza.
Љуске јаја су направљене од калцијум карбоната, уобичајеног облика калцијума који чини наше нокте, зубе и кости, али садрже и друге протеине и минерале.
У ствари, многе продавнице здраве хране и суплемената продају љуске јаја у облику праха, што може бити посебно корисно за оне са остеопорозом. Такође можете купити мембрану у праху од љуске јајета, за коју је доказано да помаже здрављу зглобова.
Међутим, прије него што почнете да жваћете остатке љуске од јајета, још увијек постоје неке важне ствари којих треба да будете свјесни. Прво, једење оштрих комада љуске може вам огребати или чак пробити грло. А ако комадићи потичу из сировог јајета, може постојати ризик од бактерија, попут салмонеле.
Ако вам је потребно повећање калцијума, можете направити сопствени исплатив додатак праха од љуске од јајета код куће. Почните тако што ставите љуске јаја у шерпу, покријте их водом и кувајте око 15 минута.
Ово ће стерилисати љуске од јаја и учинити их безбједним за јело. Онда је вријеме да их разбијемо. Већина људи радије користи тучак за разбијање љуске јајета, али можете користити и блендер или оклагију. Само је кључно да се увјерите да се љуске мељу док не буду супер фине. Када љуске јајета имају фину конзистенцију, можете додати прах у смутије, пецива, или чак супе, да бисте добили додатну дозу калцијума.
Дакле, следећи пут када се мали комад љуске јајета нађе у вашем оброку, не брините се! У основи је као да једете витамин, пише Реал Симпле.
Najnovije
Najčitanije
00
05
23
59
23
29
23
19
23
09
Trenutno na programu