Large banner

'Koktel' od kojeg se Srbima prevrće želudac, postao hit preko okeana

Izvor:

Ona

11.07.2025

15:50

Komentari:
'Коктел' од којег се Србима преврће желудац, постао хит преко океана

Miješanje vina i kole može zvučati čudno, ali kalimočo je koktel koji je bolji od zbira svojih dijelova. Dok većina ljudi pomisli na sangriju kada se spomene Španija, istina je da Španci rijetko piju sangriju, koja je uglavnom piće za turiste. Umjesto toga, oni se okreću kalimočou, jedinstvenom spoju crvenog vina i koka-kole. Jedinstvenom, ali samo za Amerikance. Kod nas je to čuveni bambus i mnogima predstavlja prvo pijanstvo u životu - a samim tim izaziva i uvrtanje želuca.

Шта је калимочо?

Калимочо (или calimocho) је једноставно мјешавина црвеног вина и коле. Овај необичан спој је идеалан за искоришћавање остатака црвеног вина. Изненадиће вас колико се добро снажно, храстово црвено вино слаже са газираним напитком. Ипак, Срби се можда не слажу са тиме, али шта ћемо.

Кратка историја калимочоа

Мјешавина црвеног вина и кока-коле постоји у Шпанији још од 1920-их година. Међутим, Кока-кола је била слабо доступна у земљи све до отварања прве фабрике 1953. године. Прича о настанку модерног калимочоа води нас у љето 1972. године, током фестивала Светог Николе у баскијском граду Гечо. Организатори су купили 2.000 литара црвеног вина које је, нажалост, било непријатног укуса. У жељи да продају лоше вино, неко је дошао на генијалну идеју да га помијеша са кока-колом како би прикрио недостатке. И тако је рођен калимочо!

Према легенди коју је објавио Институт Хемингвеј, један од твораца пића био је мали човјек надимка "кали" (што значи "низак"). Како Кали није био претјерано привлачан, додата је ријеч "мочо" (што на баскијском значи "ружан"), и тако је настало име калимочо. У остатку Шпаније, пиће се често преводи са баскијског на шпански и пише се calimocho.

Како направити класични калимочо?

За класични калимочо не постоји стриктан рецепт. Једноставно сипајте 85 до 120 мл црвеног вина у чашу пуну леда и додајте једнаку количину Кока-коле. Пиће се најбоље слаже са јаким, храстовим винима попут каберне совињона или шпанског темпраниља, али било које црвено вино ће послужити. За елегантнији укус, можете додати кришку лимете.

Калимочо Премиум - за софистициранији доживљај

Ако желите нешто отменије, пробајте Калимочо Премиум који укључује ликер од наранџе.

Састојци:

½ унце Гранд Марниера

60 мл црвеног вина (пожељно јако и храстово)

85 до 120 мл Кока-коле

Прстохват Ангостура битера (опционо)

Кришка наранџе или лимете

Цијели свијет с невјерицом посматра шта се десило у Сјеверној Кореји

Цијели свијет с невјерицом посматра шта се десило у Сјеверној Кореји

Упутство:

У велику чашу за вино напуњену са неколико великих коцкица леда, сипајте Гранд Марниер. Затим додајте црвено вино, па колу и на крају мало битера. Лагано промијешајте, па додајте кришку цитруса.

Уживајте у овом необичном, али освјежавајућем коктелу!

Podijeli:

Large banner