Izvor:
Ona
11.07.2025
15:50

Miješanje vina i kole može zvučati čudno, ali kalimočo je koktel koji je bolji od zbira svojih dijelova. Dok većina ljudi pomisli na sangriju kada se spomene Španija, istina je da Španci rijetko piju sangriju, koja je uglavnom piće za turiste. Umjesto toga, oni se okreću kalimočou, jedinstvenom spoju crvenog vina i koka-kole. Jedinstvenom, ali samo za Amerikance. Kod nas je to čuveni bambus i mnogima predstavlja prvo pijanstvo u životu - a samim tim izaziva i uvrtanje želuca.
Kalimočo (ili calimocho) je jednostavno mješavina crvenog vina i kole. Ovaj neobičan spoj je idealan za iskorišćavanje ostataka crvenog vina. Iznenadiće vas koliko se dobro snažno, hrastovo crveno vino slaže sa gaziranim napitkom. Ipak, Srbi se možda ne slažu sa time, ali šta ćemo.
Mješavina crvenog vina i koka-kole postoji u Španiji još od 1920-ih godina. Međutim, Koka-kola je bila slabo dostupna u zemlji sve do otvaranja prve fabrike 1953. godine. Priča o nastanku modernog kalimočoa vodi nas u ljeto 1972. godine, tokom festivala Svetog Nikole u baskijskom gradu Gečo. Organizatori su kupili 2.000 litara crvenog vina koje je, nažalost, bilo neprijatnog ukusa. U želji da prodaju loše vino, neko je došao na genijalnu ideju da ga pomiješa sa koka-kolom kako bi prikrio nedostatke. I tako je rođen kalimočo!
Prema legendi koju je objavio Institut Hemingvej, jedan od tvoraca pića bio je mali čovjek nadimka "kali" (što znači "nizak"). Kako Kali nije bio pretjerano privlačan, dodata je riječ "močo" (što na baskijskom znači "ružan"), i tako je nastalo ime kalimočo. U ostatku Španije, piće se često prevodi sa baskijskog na španski i piše se calimocho.
Za klasični kalimočo ne postoji striktan recept. Jednostavno sipajte 85 do 120 ml crvenog vina u čašu punu leda i dodajte jednaku količinu Koka-kole. Piće se najbolje slaže sa jakim, hrastovim vinima poput kaberne sovinjona ili španskog tempranilja, ali bilo koje crveno vino će poslužiti. Za elegantniji ukus, možete dodati krišku limete.
Ako želite nešto otmenije, probajte Kalimočo Premium koji uključuje liker od narandže.
Sastojci:
½ unce Grand Marniera
60 ml crvenog vina (poželjno jako i hrastovo)
85 do 120 ml Koka-kole
Prstohvat Angostura bitera (opciono)
Kriška narandže ili limete

Uputstvo:
U veliku čašu za vino napunjenu sa nekoliko velikih kockica leda, sipajte Grand Marnier. Zatim dodajte crveno vino, pa kolu i na kraju malo bitera. Lagano promiješajte, pa dodajte krišku citrusa.
Uživajte u ovom neobičnom, ali osvježavajućem koktelu!
Najnovije
Najčitanije
19
49
19
42
19
35
19
32
19
30
Trenutno na programu