Izvor:
Kurir
20.12.2024
15:40
Komentari:
0Sveti Nikola je slava koju proslavlja gotovo polovina srpskih pravoslavnih porodica. Kada je riječ o pripremi trpeze, mnogi domaćini se vode parolom: "Bolje da ima, nego da fali". To uzrokuje i veću količinu hrane koja ostaje poslije slave, a koju porodice jedu i danima kasnije. Ipak, koliko ste bezbjedni ako jedete meso sa mrsne slave ili ribu sa posne trpeze?
"Ту храну послије славе треба чувати у расхладним уређајима, фрижидерима, до 4 степена Целзијуса и то не претјерано дуго. Максимално до 7 дана и при чему треба водити рачуна да подгријану храну не треба поново подгријавати", рекла је једном приликом др професорка др Верослава Станковић за ТВ Прва.
Докторка је упозорила колико је важно да обратимо пажњу на начин и вријеме чувања хране јер у супротном може да дође до тровања храном које у зимском периоду може да буде веома опасно. Када се томе придодају и респираторне инфекције, проблем постаје још већи. Осим тога, др Станковић је упозорила и на све оне који припремљену храну за Нову годину чувају све до Божића.
"Уколико то радите, онда такву храну треба да ставите у замрзивач и послије тога само једном да подгријете", савјетовала је.
Уколико планирате да једете рибу коју сте припремили за славу, онда је боље да је поједете у прва два дана. Добро припремљена риба у дубоком пржењу издржаће у фрижидеру три дана. Маринирана риба је такође јестива прва три дана. Професионалци не препоручују да оставите јела од сирове или полусирове рибе у фрижидеру сљедећег дана јер постоји опасност од тровања храном.
(Курир)
Najnovije
Najčitanije
14
53
14
52
14
50
14
42
14
41
Trenutno na programu