Izvor:
Mondo.rs
24.05.2024
11:38
Mnogo se zna o opasnostima šećera, ali i o prednostima prirodnog meda. Možda pomišljate da zamijenite jedan proizvod drugim i završite sa tim? Zvuči odlično, ali u stvarnosti nije sve tako jednostavno. I med i šećer su bogati ugljenim hidratima, koja se sastoji od dva monosaharida, glukoze i fruktoze. Oni sadrže isti broj kalorija po gramu, tijelo ih brzo razgrađuje i mogu da izazovu skokove u nivou šećera u krvi.
Prednosti prirodnog meda kao zaslađivača su očigledne. Ima mnogo korisnih svojstava koje druge vrste šećera nemaju. I Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje uključivanje meda u ishranu, u količini koja ne prelazi 10 odsto ukupnih kalorija dodatih šećera. U nastavku otkrivamo zašto.
Med ima niži glikemijski indeks od običnog šećera, što znači da ne podiže nivo glukoze u krvi tako brzo. Osim toga, ima bogatiji ukus i izraženiju slatkoću, pa će vam možda trebati znatno manje meda. Prema naučnim radovima iz 2018, med može da sadrži tragove esencijalnih vitamina i minerala kao što su kalijum, kalcijum, cink i vitamini C, B1, B2, B3, B5 i B6.
Nedavna studija iz 2021. godine pokazala je da kada su pacijenti sa infekcijama gornjih disajnih puteva konzumirali med, neki simptomi, uključujući učestalost i jačinu kašlja, nestali su znatno brže nego u grupi koja nije koristila ovaj proizvod. Dokazana su i antioksidativna i antibakterijska svojstva meda. Supstance sadržane u neprerađenom medu mogu da imaju antifungalni i prebiotički efekat, piše portal Medical News.
Šta se dešava ako šećer u potpunosti zamijenite medom:
Nivo glukoze u krvi može da poraste
Med sadrži šećer i ugljene hidrate i to u velikim količinama. Ako ga konzumirate više od preporučenih dnevnih doza, nivo glukoze u krvi može naglo da poraste.
Med može da snizi krvni pritisak?
Vjeruje se da u malim dozama med može da snizi krvni pritisak, pa ako imate hipotenziju, morate da budete oprezni sa njim. Ipak, ako prekomjerno konzumirate ovaj proizvod, efekat će biti suprotan i dugoročno može da utiče na funkcionisanje srca.
Med može da izazove probleme sa stomakom
Ako patite od zatvora, konzumiranje meda može da pogorša situaciju. Čak i ako je sve u redu sa varenjem, povećan sadržaj fruktoze u proizvodu može da uspori peristaltiku. Pored toga, ljubitelji meda mogu da osjete simptome kao što su nadimanje, dijareja i mučnina.
Med može da podstakne debljanje
Ako pazite na svoju težinu, veoma je važno da kontrolišete količinu meda koju konzumirate. Visok sadržaj kalorija, šećera i ugljenih hidrata u ovom proizvodu može u velikoj mjeri da ometa vaš uspjeh u gubitku težine.
Šta da izaberete - šećer ili med?
Ako vam je teško bez slatkiša, a ne morate da izbjegavate hranu koja sadrži glukozu i fruktozu, onda je bolje da date prednost medu. Ipak, trebalo bi da se pridržavate preporučenih dnevnih doza. Kada je prirodni med u pitanju, sasvim je dovoljna doza od 50 mililitara dnevno, ali čak i manja je bolja. Ako imate alergijske reakcije na pčelinje proizvode ili hroničnu bolest, prije upotrebe se obratite ljekaru.
Najnovije
Najčitanije
11
11
10
56
10
43
10
36
10
36
Trenutno na programu