Izvor:
Kliks
16.06.2025
09:57
Kroasani su danas simbol francuske kuhinje i obožavani su širom svijeta, međutim, rijetki znaju da oni zapravo potiču iz Austrije i da su inspirisani austrijskim pecivom kipferl.
Kroasani su puterasto, prhko tijesto. Moderni kroasan razvili su francuski pekari u 19. i početkom 20. vijeka, a postoje mnoge teorije i debate o njegovom nastanku i porijeklu. Francuski pekari koji su razvili moderni kroasan su bili inspirisani austrijskim tijestom u obliku polumjeseca zvanim kipferl. Riječ kroasan takođe potiče od ovog oblika polumjeseca.
Kipferl se u Austriji pravi i jede stotinama godina, još od 13. vijeka. Kipferl se pravi od raznih vrsta tijesta, a dolazi i u slatkoj i u slanoj verziji. Danas, ako naručite kipferl, najvjerovatnije ćete dobiti kolačić.
Jedna legenda kaže da su austrijski pekari stvorili kipferl kako bi proslavili poraz Osmanskog carstva u bici kod Beča 1683. godine - inspirisan oblikom polumjeseca na osmanskoj zastavi.
Takođe, za njegov dolazak u Francusku se veže još jedna legenda koja kaže da su kroasani u Francusku došli s Marijom Antoanetom, donoseći dašak njenog austrijskog odgoja na dvor kralja Luja 16. Ipak, ne postoje stvarni istorijski dokazi ni za jednu od ovih priča.
Kroasani su se počeli pojavljivati u Francuskoj krajem 17. vijekaa, iako su tek u 19. vijeku stekli široku popularnost.
Krajem 1830-ih austrijski oficir August Zang otvorio je bečku pekaru u Parizu. Pekara je služila bečke specijalitete, uključujući kipferl. Brzo je postala popularna i inspirisala druge francuske pekare. Kroasani su postali popularni kao doručak - čak ih je i Čarles Dikens spomenuo u svom časopisu 1870-ih.
Kroasan je postao neizostavni dio francuske kulture doručka tokom 20. vijeka, posebno s porastom broja kafića i slastičarnica. Do 1920-ih, bio je glavna poslastica u pariškim kafićima. Popularnost ovog peciva proširila se na međunarodno tržište, učvršćujući njegov status tipične francuske delicije.
Danas se kroasan dodatno razvio, s varijacijama koje uključuju verzije punjene čokoladom i slane opcije punjene šunkom i sirom, prenosi Kliks.
Najnovije
Najčitanije
22
56
22
51
22
49
22
36
22
30
Trenutno na programu