Izvor:
Magazin novosti
22.02.2024
07:44
Komentari:
0Ako jedete kivi svako jutro, prema nekim istraživanjima, možete spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka i nivo triglicerida u krvi za čak 15 posto, čime se sprečava nakupljanje plaka na ivicama arterija i čuva zdravlje srca i krvnih sudova.
Не морате љуштити ове смеђе плодове. Пресијеците их напола и кашичицом извадите зелено месо за лагану ужину богату влакнима.
Плодови кивија сматрају се супервоћем – препуни су антиоксиданса, витамина Ц, калијума, фолата, полифенола (фенолне киселине) и влакана и добар су извор витамина Е. Киви уз то побољшава пробаву неколико уобичајених протеина из хране, укључујући тешко пробављиве протеине казеин/натријум казеинат (млијечни протеин) и протеин говеђих мишића, а за то је најзаслужнија његова главна компонента – актинидин, ензим који разграђује протеине у аминокиселине.
Киви такође ублажава затвор омекшавајући столицу. Иако многи знају за добробити кивија као воћа, превладава мишљење да су његове моћи као природног помагача пробавног система често занемарене у корист других начина помоћи пробави.
Поред свега тога, киви има способност спречавања оштећења ДНК, а познато је да је оксидативни стрес са својим посљедицама на ДНК ризични фактор за рак дебелог цријева.
Najnovije
Najčitanije
16
07
16
03
15
59
15
57
15
53
Trenutno na programu