Četiri namirnice koje poboljšavaju zdravlje crijeva

Izvor:

Indeks

28.08.2025

18:08

Komentari:

0
Heljda, žitarice
Foto: Pexels

Zdravlje crijeva uveliko utiče na cijeli organizam - od probave i imuniteta do raspoloženja i energije.

Стручњаци за прехрану истичу да избор хране може имати пресудну улогу у одржавању равнотеже цријевне микрофлоре.

Добра вијест је да већ једноставне намирнице, које многи од нас већ имају у кухињи, могу знатно придонијети здрављу цријева и пробаве.

Јогурт

Јогурт је богат пробиотицима, корисним бактеријама које помажу у одржавању равнотеже цријевне флоре. Нутриционисти објашњавају да редовна конзумација јогурта може смањити пробавне сметње и побољшати апсорпцију нутријената. Посебно се препоручује природни јогурт без доданих шећера и арома.

Кисели купус

Ова ферментирана намирница садржи обиље пробиотика и влакана. Према савјетницима за прехрану, кисели купус може потакнути пробаву и ојачати имунитет. Осим тога, ферментирана храна уопштено помаже у стварању добрих бактерија у цријевима, што је кључно за дугорочно здравље.

Цјеловите житарице

Дијететичари истичу да влакна из цјеловитих житарица, попут зоби, јечма или интегралне риже, потичу рад цријева и спрјечавају затвор. Влакна такође служе као храна корисним бактеријама, чиме се подстиче њихов раст и одржава здрав микробиом. Редовно укључивање цјеловитих житарица у прехрану доприноси стабилној пробави.

Банане

Банане су једноставан, али учинковит начин да подржимо здравље цријева. Садрже пребиотике - спојеве који хране добре бактерије у пробавном систему Нутриционисти наглашавају да редовна конзумација банана може побољшати пробаву и помоћи у одржавању равнотеже цријевне флоре, а уједно су практичне и лако доступне.

Укључивањем ових намирница у свакодневну прехрану можемо једноставно подржати здравље цријева и побољшати опште стање организма, преноси Индекс.

Podijeli:

Large banner