Large banner

Četiri zamjene za bijelo brašno: Idealna su za one koji su alergični na gluten

17.01.2025

07:15

Komentari:
Четири замјене за бијело брашно: Идеална су за оне који су алергични на глутен

Mnogi ljudi se u posljednje vrijeme žale da im bijelo brašno smeta, izaziva gorušicu ili probleme sa crijevima, a oni koji imaju probleme sa glutenom ne smiju uopšte da ga jedu. Zbog toga smo pronašli odlične zamjene za njega.

Нутриционисткиња Гена Хамсхав објаснила је разлике између неких од алтернативних врста брашна која могу да повећају нутритивну вриједност вашег пецива.

Интегрално пшенично брашно

Идеално је за уживање у домаћем хљебу и пециву. Интегрално пшенично брашно има знатно више влакана од бијелог брашна. Поред тога, богатије је и протеинима и гвожђем.

"Ако сте тек почели да користите брашно од цијелог зрна, покушајте да га комбинујете са универзалним бијелим брашном и прилагодите размјере својим потребама", рекла је Гена.

Спелтино брашно

Спелтино брашно се меље од бобица спелте које су древне сорте пшенице.

"Спелта даје суптилну слаткоћу печеним производима, заједно са влакнима", каже нутриционисткиња.

Блаже је и лакше за варење од других брашна од цијелог зрна. Уопштено говорећи, спелтино брашно може бити одлична замјена за било који рецепт који захтијева пшенично брашно. Такође је одличан извор влакана, са отприлике 19 грама заситних хранљивих материја по шољици.

Ражано брашно

Раж је богато хранљива, здрава житарица и одличан је извор растворљивих влакана. Она је одличан извор влакана, као и минерала попут мангана, бакра и фосфора.

"Раж је такође богат фитонутријентима - хемијским једињењима која се налазе у биљкама која могу да помогну у борби против болести и заштити наша тијела од стреса повезаног са старењем", рекла је нутриционисткиња.

Ражано брашно има нижи гликемијски индекс од пшеничног брашна, тако да је мања шанса да изазове високу инсулинску реакцију и пораст шећера у крви. Поред тога, истраживања су показала да је ражано брашно богато влакнима и може да помогне у контроли шећера у крви.

Брашно од смеђег пиринча

Брашно од смеђег пиринча је одличан избор за особе које не подносе глутен јер га не садржи и врло је хранљиво.

"За разлику од многих брашна без глутена, брашно од смеђег пиринча се минимално обрађује. Одлично се комбинује и са другим врстама брашна за печење, а сјајно је и за згрушавање сосова", објаснила је нутриционисткиња.

(Лепа и срећна)

Podijeli:

Large banner
Small banner
  • Najnovije

  • Najčitanije

Small banner

Trenutno na programu

5:30

Fitnes ( R)

serijski program

6:00

ATV vijesti

informativni program vijesti

6:45

Vježbajte sa Lidijom (R)

lajfstajl

6:55

ATV jutro

jutarnji program

9:00

Krvavo cvijeće S02 EP 174 (R, 12+)

serijski program

9:55

Teletrgovina

teletrgovina

10:10

Od jutra do sutra EP 34 (12+)

serijski program

Small banner
Small banner