Izvor:
Krstarica
14.04.2025
19:49
Pronalazak stare čokolade blagoslov je i prokletstvo. S jedne strane dobili ste besplatan slatkiš, ali s druge strane na njemu se nalazi čudan bijeli sloj i niste sigurni o čemu se tačno radi. Još važnije, smijete li pojesti takvu čokoladu?
аправо се ради о “цвјетању” чоколаде, те је она потпуно сигурна за конзумацију.
Постоје двије врсте ове појаве – шећерно цвјетање (бијели слој обично је сув и пјегав) и масно цвјетање (обично се ради о масним бијелим пругицама).
Шећерно цвјетање догађа се када површина чоколаде постане влажна. Влага отапа шећер, а када се чоколада осуши кристали шећера остају на њеној површини. Ова појава обично је посљедица неправилног складиштења, на примјер када чоколаду чувате на топлом мјесту због чега се њена површина почиње “знојити”.
Масно цвјетање, с друге стране, догађа се када маст из чоколаде избија на површину. Чување чоколаде на топлом мјесту може покренути ову појаву, као и велике промјене температуре.
Будући да је бијели слој на чоколади само шећер или маст, ако га поједете ништа вам се неће догодити, али цвјетање ће утицати на текстуру због чега чоколада може имати мало чудан окус.
Неки људи примјећују разлику, а неки не, све зависи од тога како доживљавате идеју да поједете чоколаду стару неколико година.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu