Da li je bezbjedno jesti čokoladu na kojoj se pojavio čudan bijeli sloj?

Izvor:

Krstarica

14.04.2025

19:49

Да ли је безбједно јести чоколаду на којој се појавио чудан бијели слој?

Pronalazak stare čokolade blagoslov je i prokletstvo. S jedne strane dobili ste besplatan slatkiš, ali s druge strane na njemu se nalazi čudan bijeli sloj i niste sigurni o čemu se tačno radi. Još važnije, smijete li pojesti takvu čokoladu?

apravo se radi o “cvjetanju” čokolade, te je ona potpuno sigurna za konzumaciju.

Postoje dvije vrste ove pojave – šećerno cvjetanje (bijeli sloj obično je suv i pjegav) i masno cvjetanje (obično se radi o masnim bijelim prugicama).

Šećerno cvjetanje događa se kada površina čokolade postane vlažna. Vlaga otapa šećer, a kada se čokolada osuši kristali šećera ostaju na njenoj površini. Ova pojava obično je posljedica nepravilnog skladištenja, na primjer kada čokoladu čuvate na toplom mjestu zbog čega se njena površina počinje “znojiti”.

Код камионџије из БиХ пронађено скоро 40.000 цигарета

Kod kamiondžije iz BiH pronađeno skoro 40.000 cigareta

Masno cvjetanje, s druge strane, događa se kada mast iz čokolade izbija na površinu. Čuvanje čokolade na toplom mjestu može pokrenuti ovu pojavu, kao i velike promjene temperature.

Budući da je bijeli sloj na čokoladi samo šećer ili mast, ako ga pojedete ništa vam se neće dogoditi, ali cvjetanje će uticati na teksturu zbog čega čokolada može imati malo čudan okus.

Снажан земљотрес погодио Румунију

Snažan zemljotres pogodio Rumuniju

Neki ljudi primjećuju razliku, a neki ne, sve zavisi od toga kako doživljavate ideju da pojedete čokoladu staru nekoliko godina.

Podijeli:

Large banner