Da li je dobro pržiti hranu na maslinovom ulju?

Izvor:

TV Prva

01.08.2025

08:09

Да ли је добро пржити храну на маслиновом уљу?

Zna se da je maslinovo ulje, hladno cijeđeno, ekstradjevičansko, dobro za organizam, ali često je pitanje da li je ovo ulje pravi izbor za prženje.

Zdrava priprema hrane danas je često veliki izazov, zbog različitih informacija i ogromne ponude na tržištu. Jedno od čestih pitanja jeste i da li je dobro koristiti maslinovo ulje za prženje.

Maslinovo ulje ima mnoge koristi za organizam, ima jedinjenja koja mogu spriječiti upale u organizmu, zato je čest izbor umjesto nekih drugih ulja, međutim, ne treba ga koristiti za sve.

Данас је најкритичнији дан за граничне прелазе у Грчкој

Danas je najkritičniji dan za granične prelaze u Grčkoj

Kako je za TV Prva rekao profesor nutriconista Momčilo Matić, maslinovo ulje nikako ne smijemo koristiti za prženje hrane jer ono je hladno cijeđeno, nerafinisano i ne podnosi visoke temperature.

Koje je najbolje ulje za prženje?

On je rekao da je za prženje najbolje koristiti domaću svinjsku mast, kao i ulja koja imaju visoku tačku dimljenja.

"Palmino ulje ima temperaturu dimljenja od 232 stepena Celzijusa, kokosovo ulje 186 stepeni i to je dobro", rekao je Matić.

Црква Енглеске добила је прву жену лезбијку на водећој функцији

Crkva Engleske dobila je prvu ženu lezbijku na vodećoj funkciji

"Ulja djevičansko maslinovo ili koje nije rafinisano ne može da izdrži tu temperaturu i zato nije preporučljivo da se prži u tom ulju", dodao je on.

Kako je istakao, veliki broj proizvoda koji se daju djeci spremaju se prženjem i ulje se dosta koristi u ishrani, a da ima boljih načina pripreme hrane.

Научници открили да Ковид и грипа могу 'пробудити' ћелије рака

Naučnici otkrili da Kovid i gripa mogu 'probuditi' ćelije raka

"Može da se stavi u rernu, doda vode da to dinsta, ili da kuvamo, a da se ne prži jer i neka hrana koja je dobra nema više benefite ako se prži", naveo je profesor Matić.

Podijeli:

Large banner