Izvor:
RTCG
08.07.2024
14:27
Ako ovih dana žudite za sladoledom, imamo dobre vijesti.
Дијететичари кажу да овај десерт има изненађујуће здравствене предности, посебно у поређењу са другим слаткишима.
Прво, порција сладоледа добар је извор калцијума, минерала који одржава кости и мишиће јакима. У зависности од произвођача, неки сладоледи садрже око шест грама протеина по порцији, исто колико и у једном јајету.
"Калцијум се премало уноси у западњачкој исхрани, и зато сладолед има одређене нутритивне предности", каже дијететичарка Шели Балс.
Напомиње да порција сладоледа садржи око 12 одсто дневне препоручене количине калцијума.
Дијететичарка Стефани Van't Zelfden изјавила је за Yahoo Life да је комбинација умјерене количине масноће и протеина добра опција за дијабетичаре.
"Она успорава отпуштање шећера у крв, што спрјечава нагле скокове глукозе у крви повезане са дијабетесом. С временом нагли скокови шећера у крви могу довести до развоја дијабетеса типа 2 и болести срца", објаснила је.
Међутим, сладолед и даље није здрав ако се конзумира у већој количини. На примјер, једна већа порција може садржати половину препоручене количине засићених масти за просјечну одраслу особу. Једна порција такође садржи двије трећине препорученог дневног уноса шећера, а већина се тешко заустави на само једној кугли, преноси РТЦГ.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu
19:50
Vremenska prognoza
vremenska prognoza
19:52
Bez komentara
bez komentara
19:55
Marketing
marketing
20:00
Bingo, Lutrija Srbije
bingo
20:30
Aviondžije S01 EP 05
serijski program
21:00
Crna guja S01 EP 02
serijski program
21:35
Alo Alo S06 EP 04 (12+)
serijski program