Izvor:
Indeks
22.07.2025
19:54
Mnogi će rado posegnuti za kockicom tamne čokolade misleći: "Pa to je zdravo, zar ne?" I to je istina.
Када је ријеч о тамној чоколади са високим удјелом какаа, бројни стручњаци се слажу да може имати благотворан учинак на здравље.
Притом је важно знати колико је довољно, а када почиње бити превише. Дакле, умјереност је важна чак и када једемо тамну чоколаду.
Због чега је тамна чоколада здрава?
Тамна чоколада богата је флаванолима, природним антиоксидансима који имају низ позитивних учинака на здравље.
Они помажу у бољој циркулацији, снижавају крвни притисак, јачају функцију крвних жила и дјелују протуупално.
Осим тога, тамна чоколада може повољно утицати и на расположење, па чак и на функције мозга.
Стручњаци из "Mayo Clinic" наводе да умјерени унос тамне чоколаде може бити користан особама које пазе на здравље срца, крвни притисак, па чак и на осјетљивост на инзулин.
Колико је довољно, а колико превише?
Већина препорука говори о конзумацији око 30 грама тамне чоколаде дневно, односно отприлике три до четири коцкице.
То је количина која може донијети користи без претјераног уноса калорија, шећера и засићених масти.
Важно је бирати чоколаде које садрже најмање 70 одсто какаа, јер управо оне садрже више флаванола и мање доданих састојака као што су шећер и млијеко.
Што добијате ако једете тамну чоколаду умјерено?
*Бољу циркулацију и нижи крвни притисак: Флаваноли шире крвне жиле и побољшавају проток крви, што позитивно дјелује на срце и смањује ризик од хипертензије.
*Бољу регулацију шећера у крви: Тамна чоколада може повећати осјетљивост на инзулин, што је важно особама са дијабетесом или предијабетесом.
*Побољшано расположење и концентрацију: Садржи твари попут теобромина и мале количине кофеина које потичу будност, али и минерале попут магнезија који умирују нервни систем.
На шта ипак треба припазити?
Тамна чоколада, иако здравија од млијечне, и даље је калорична. Већа количина може довести до супротног учинка - дебљања, жгаравице или немирног сна.
Особе осјетљиве на кофеин требале би избјегавати да је једу навече.
Најбоље је тамну чоколаду јести самостално, као десерт након оброка, или додати у зобену кашу, смоотхие, уз орашасте плодове или јогурт.
Битно је да не постане навика "грицкања из навике", већ да јој приступате свјесно као малом, здравом ужитку.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu