09.10.2024
14:24
Jesen je ušla u naš svakodnevni život i bundeva se vraća u kuhinje kako bi postala dio naših kulinarskih kreacija.
На крају крајева, октобар је њен мјесец и ако завирите у супермаркете или продавнице прехрамбених производа, наћи ћете је на полицама.
Бундева је свестрано поврће, које можете користити у многим варијацијама. Уживајте у њој у виду пиреа, може постати основни састојак у топлој супи, као подлога за вашу тјестенину, а листа је тек почела. Без обзира колико уживали у бундеви, једно што је сигурно је да ћете свом тијелу понудити вишеструке предности.
Бундева припада оној категорији намирница које су богате влакнима. Као што добро знате, влакна чине да се дуже осјећате ситим и тако успијевате да једете мање током дана. Уживате у овом јединственом осјећају ситости и ваша силуета ће вам бити захвална.
Чаробне витамине наћи ћете у слаткој бундеви. Богата је витамином А, антиоксидансима и хранљивим материјама. Такође садржи витамине Б комплекса, којима дугује интензивну наранџасту боју и који штите ћелије од оштећења.
Не потцјењујте сан! Осим енергије коју вам нуди ујутро када отворите очи, не заборавите да се током сна луче оне супстанце које разграђују масти и помажу вам да се ујутро пробудите равног стомака. Наранџаста бундева је, дакле, богата триптофаном, аминокиселином која осигурава бољи квалитет сна.
Времена кроз која пролазимо нису лака, што се здравствених питања тиче. Зато поједите мало више бундеве. Цијелу или чак са семенкама. Ови мали елементи које најчешће уклањате пуни су хранљивих материја и фитостерола.
Укусна бундева штити ваше очи и побољшава вид. Да ли сте знали да шоља бундеве садржи отприлике двоструко више витамина А од препорученог дневног уноса? Ако сте управо сазнали, потрудите се да унесете овај витамин који је неопходан за добар вид, посебно у мраку.
(Женски магазин)
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu