Greška kod kuvanja čaja od šipka uništava sve vitamine

06.10.2025

17:39

Komentari:

0
Грешка код кувања чаја од шипка уништава све витамине

Čaj od plodova šipka je savršen jesenji napitak koji će ojačati vaš imunitet s obzirom na to da ima 50 puta više vitamina C od limuna, a ključ je u načinu pripreme jer jedna stvar pri kuvanju uništava sve vitamine.

Прво, да бисте направили савршени чај од шипка, потребно је одабрати прије свега квалитетан, осушен шипак.

Прије кувања, препоручује се да плодове благо здробите (ако већ није претходно самљевен) како би отпустили што више укуса и хранљивих састојака приликом припреме.

Шипак се ставља у хладну воду и загријева полако, без наглог кључања, како би се сачувале све његове корисне супстанце. Чим вода крене да "баца кључ" и почне да "шишти", чај се склања са рингле и поклопљен оставља да стоји око пола сата. Ово вријеме омогућава да шипак у потпуности ослободи своју богату арому и препознатљив киселкаст укус. Када је чај готов, проциједи се како би се уклонили комадићи плода и напитак је спреман за сервирање. По жељи, можете додати мало меда или лимуна, што ће додатно нагласити његову освјежавајућу ноту, пише Крстарица.

ILU-SLANINA-190925

Која сланина је боља за здравље - барена или димљена?

Овај природни напитак, богат витамином Ц и антиоксидансима, идеалан је за хладне дане када је вашем организму потребна додатна заштита и топлина.

Правилно припремљен чај од шипка није само здрав већ и право уживање за сва чула.

Здравствене предности

Користи се за ублажавање пролива, лијечење плућних болести, прехладе, упале грла, те као диуретик.

Новија истраживања спроведена у Данској показала су и да ови црвени плодови могу увелико ублажити тегобе артритиса јер д‌јелују као природни аналгетик.

Познато је и да чај од шипка помаже против накупљања пјеска и каменаца у бубрезима и мокраћним каналима.

Уље сјеменки дивљег шипка данас је јако популаран састојак органске и природне козметике захваљујући његовим антиоксидативним, антиаге и регенеративним својствима.

Чај од шипка смањује вјероватноћу да ћете се разбољети од грипа, али ако до тога ипак дође, пијте га свакодневно, преносе Независне.

Podijeli:

Large banner