Large banner

Japanska dijeta: Lukava tehnika da smršate bez napora

28.05.2025

08:42

Komentari:

0
Јапанска дијета: Лукава техника да смршате без напора

Stanovnici Zemlje izlazećeg sunca žive drugačije, dugo i uglavnom nemaju višak kilograma. Ako ste i vi u potrazi za dijetom koja neće da vas zamori, umori ili razboli, ova japanska dijeta je prava za vas, kao i za sve koji žele da smršaju ili ne dobiju na težini. Dijeta je zapravo sistem ishrane zasnovan na konfučijanskoj praksi i bazira se na tome da vodite računa o tome kako hrana utiče na poboljšanje zdravlja vašeg tijela.

Дијета се зове „хара хачи бу“ , што с јапанског значи „стомак 80% пун“, и веома је популарна у плавој зони Окинаве – гд‌је људи најдуже живе. Њени принципи су врло логични и ослањају се на вријеме, формулу и бројање.

Према научним студијама, показало се да је нашем мозгу потребно око 15 минута да јави свести да смо сити. Из тога произилази правило да са стола треба да устанете полугладни – без страха да нисте појели довољно. Дакле, када је стомак 80% пун.

Формула здраве исхране гласи: једите онолико калорија колико планирате да потрошите. Неискоришћене калорије се претварају у масне наслаге у тијелу. Људи и животиње су такви да за даље функционисање остављају резерву енергије у облику масти.

Јапанци пажљиво броје сваку калорију и никада не унесу више од 2000 калорија дневно. Бројање калорија није лако, али с временом, када се уђе у систем, постаје аутоматско и несвјесно. Потребно је само да се навикнете.

Људи у Јапану и Окинави никада не једу у ходу.

Увијек једу умјерено. Једу полако, концентрисано, уживају у храни и њеном укусу. Спољашњи подстицаји – ТВ, рачунар, књиге, разговори – не утичу на њих током јела. Једу из малих тањира.

Како знати када престати јести? Споменули смо правило од 15 минута – не бојте се да устанете са стола иако нисте појели све што вам је на тањиру.

Слушајте своје тијело, не занемарујте његове сигнале, ослањајте се на интуицију. Управо тако раде Јапанци, због чега у овој нацији има врло мало људи са вишком килограма, а дуговјечни становници Окинаве су познати широм свијета.

Јапанска кухиња се одликује употребом минимално обрађених намирница. У јапанској исхрани доминирају морски плодови.

Јапанци најчешће једу тофу, слатки кромпир, спанаћ, пржени пасуљ, листове сенфа, горку дињу и рибу. Сви ти састојци су саставни дио дијете „хара хачи бу“. Алге су саставни дио скоро свих јапанских дијета. Оне су богате гвожђем, јодом, магнезијумом, калцијумом и другим минералима, као и дијеталним влакнима.

Трудите се да у једном јелу користите мање различитих састојака. Тако ће ваш мозак лакше одредити меру и бићете задовољни мањом количином хране.

Пронађите равнотежу између својих страсти – ви дефинишете свој позив и смисао живота. Исхрана „хара хачи бу“ донеће вам радост и потпуни осјећај задовољења дневних потреба.

Ваша дуговјечност зависи од сталног одржавања те равнотеже, преносе Новости.

Podijeli:

Large banner