Izvor:
Politika Magazin
26.04.2025
10:35
Za mnoge su upravo pekarski proizvodi najdostupniji, najbrži i često, najjeftiniji obrok. Dok sa uživanjem grizemo još jednu mekanu kiflu, rijetko zastanemo da se zapitamo – kako svakodnevna konzumacija ovih proizvoda utiče na naše zdravlje?
Већина пецива прави се од бијелог, индустријски обрађеног брашна, које је изгубило већину својих влакана и хранљивих састојака. Такви угљени хидрати брзо подижу ниво шећера у крви, али једнако брзо долази и до његовог пада – што резултира умором, раздражљивошћу и поновним осјећајем глади.
Кроасани, бухтле, чоколадне кифлице – сви омиљени, али пуни скривених калорија. Редовно уживање у овим масним и слатким пецивима, без довољне физичке активности, лако може да доведе до нежељеног повећања тјелесне масе.
Недостатак влакана у пекарским производима може да доведе до проблема са варењем, укључујући затвор и надутост. Осим тога, многи производи садрже адитиве, појачиваче укуса и конзервансе који додатно оптерећују дигестивни систем.
Слана пецива, као што су переце, бурек или погачице често садрже велику количину натријума. Прекомјеран унос соли може да узрокује повишен крвни притисак, задржавање течности и повећати ризик од срчаних обољења.
Пецива нас брзо засите, али и брзо оставе гладнима. Нагли скокови и пад шећера у крви доводе до чешће потребе за храном, стварајући циклус у ком стално јуримо нову дозу угљених хидрата.
Ако су вам пецива основни оброк, вјероватно не уносите довољно протеина, здравих масти, витамина и минерала. На дуже стазе, то може да ослаби имунитет и оптерети организам.
Да бисте били здрави и фит, не морате да се потпуно одрекнете омиљеног доручка, али бирајте паметније. Интегрална и ражена пецива богатија су влакнима. Комбинујте их са протеинима попут јогурта, младог сира, јаја или немасне пилетине.
Умјесто свакодневног уживања, покушајте да се ограничите на пекарске производе пар пута недељно. На тај начин, можете уживати у оном познатом мирису и укусу – без осећаја кривице, преноси Политика.
Najnovije
Najčitanije
16
27
16
19
16
18
16
17
16
03
Trenutno na programu