Large banner

Jedete u pekari svakog dana? Evo kako to šteti vašem tijelu

Izvor:

Politika Magazin

26.04.2025

10:35

Komentari:
Једете у пекари сваког дана? Ево како то штети вашем тијелу

Za mnoge su upravo pekarski proizvodi najdostupniji, najbrži i često, najjeftiniji obrok. Dok sa uživanjem grizemo još jednu mekanu kiflu, rijetko zastanemo da se zapitamo – kako svakodnevna konzumacija ovih proizvoda utiče na naše zdravlje?

1. Превише рафинисаних угљених хидрата

Већина пецива прави се од бијелог, индустријски обрађеног брашна, које је изгубило већину својих влакана и хранљивих састојака. Такви угљени хидрати брзо подижу ниво шећера у крви, али једнако брзо долази и до његовог пада – што резултира умором, раздражљивошћу и поновним осјећајем глади.

2. Накупљање килограма

Кроасани, бухтле, чоколадне кифлице – сви омиљени, али пуни скривених калорија. Редовно уживање у овим масним и слатким пецивима, без довољне физичке активности, лако може да доведе до нежељеног повећања тјелесне масе.

3. Отежано варење

Недостатак влакана у пекарским производима може да доведе до проблема са варењем, укључујући затвор и надутост. Осим тога, многи производи садрже адитиве, појачиваче укуса и конзервансе који додатно оптерећују дигестивни систем.

4. Со у великим количинама

Слана пецива, као што су переце, бурек или погачице често садрже велику количину натријума. Прекомјеран унос соли може да узрокује повишен крвни притисак, задржавање течности и повећати ризик од срчаних обољења.

5. Зависност од “брзе енергије”

Пецива нас брзо засите, али и брзо оставе гладнима. Нагли скокови и пад шећера у крви доводе до чешће потребе за храном, стварајући циклус у ком стално јуримо нову дозу угљених хидрата.

6. Недостатак витамина и минерала

Ако су вам пецива основни оброк, вјероватно не уносите довољно протеина, здравих масти, витамина и минерала. На дуже стазе, то може да ослаби имунитет и оптерети организам.

Да бисте били здрави и фит, не морате да се потпуно одрекнете омиљеног доручка, али бирајте паметније. Интегрална и ражена пецива богатија су влакнима. Комбинујте их са протеинима попут јогурта, младог сира, јаја или немасне пилетине.

Умјесто свакодневног уживања, покушајте да се ограничите на пекарске производе пар пута недељно. На тај начин, можете уживати у оном познатом мирису и укусу – без осећаја кривице, преноси Политика.

Хитно упозорење: Овај производ садржи опасну бактерију!

Хитно упозорење: Овај производ садржи опасну бактерију!


Podijeli:

Large banner