Sirovo povrće ima različite hranjive tvari od kuvanog. Ako znate koje kuvati, a koje ne, to vam može pomoći u optimizaciji količine vitamina, minerala i antioksidansa koje tijelo apsorbira.
Vitamini topljivi u vodi
Povrće je bogato vitaminima i mineralima. Vitamini u povrću kategorišu se kao oni topivi u mastima i topivi u vodi. Vitamini topljivi u mastima, koji uključuju vitamine A, D, Е i K, stabilniji su, dok su vitamini topljivi u vodi, kao što su vitamin C i B osjetljiviji na kuvanje i tako se gube.
Zato se često preporučuje neke vrste povrća jesti sirovo kako bi maksimizirali količinu hranjivih sastojaka iz njih. Povrće je takođe bogato antioksidansima, a oni se u nekom povrću prilikom kuvanja uništavaju, a u nekima postaju bioraspoloživi. To znači da tijelo bolje apsorbira hranjive tvari iz njih. Način kuvanja koji također igra ulogu u opstanku minerala i antioksidansa.
Povrće koje je zdravije jesti sirovo
Povrće bogato vitaminom C poput brokule, špinata i zelene salate najbolje utječe na zdravlje kada se jede sirovo. Kod njih kuvanje smanjuje udio vitamina C. Kelj i grašak je zdravije jesti sirov.
Povrće bogato antioksidansima koje je takođe zdravije jesti sirovo su bijeli luk, špinat, korijen peršina i poriluk, a od začina zeleni biber u zrnu.
Povrće koje je bolje jesti kuvano
Postoji povrće čiji se antioksidansi bolje apsorbiraju u tijelu kada se prethodno skuvaju. Kako bi iskoristili sve hranjive tvari, skuvajte mrkvu, bijeli i slatki krompir, šparoge, cveklu i karfiol.
Kuvanje ima i pozitivan učinak na bolju apsorpciju beta karotena u povrću poput mrkve, slatkog krompira, tikvica i bundeve.
Povrće kuvajte pažljivo
Naravno, jesti kuvano povrće je bolje nego da ga uopšte ne jedete. Ako sirovo povrće nije za vas ili jednostavno radije jedete kuvano, maksimalno iskoristite hranjive tvari. Kuvajte ih dovoljno da omekšaju, ali ne predugo da postane kašasto.