Izvor:
Avaz
23.10.2023
11:49
Sirovo povrće ima različite hranjive tvari od kuvanog. Ako znate koje kuvati, a koje ne, to vam može pomoći u optimizaciji količine vitamina, minerala i antioksidansa koje tijelo apsorbira.
Поврће је богато витаминима и минералима. Витамини у поврћу категоришу се као они топиви у мастима и топиви у води. Витамини топљиви у мастима, који укључују витамине А, Д, Е и К, стабилнији су, док су витамини топљиви у води, као што су витамин Ц и Б осјетљивији на кување и тако се губе.
Зато се често препоручује неке врсте поврћа јести сирово како би максимизирали количину храњивих састојака из њих. Поврће је такође богато антиоксидансима, а они се у неком поврћу приликом кувања уништавају, а у некима постају биорасположиви. То значи да тијело боље апсорбира храњиве твари из њих. Начин кувања који такођер игра улогу у опстанку минерала и антиоксиданса.
Поврће богато витамином Ц попут брокуле, шпината и зелене салате најбоље утјече на здравље када се једе сирово. Код њих кување смањује удио витамина Ц. Кељ и грашак је здравије јести сиров.
Поврће богато антиоксидансима које је такође здравије јести сирово су бијели лук, шпинат, коријен першина и порилук, а од зачина зелени бибер у зрну.
Постоји поврће чији се антиоксиданси боље апсорбирају у тијелу када се претходно скувају. Како би искористили све храњиве твари, скувајте мркву, бијели и слатки кромпир, шпароге, цвеклу и карфиол.
Кување има и позитиван учинак на бољу апсорпцију бета каротена у поврћу попут мркве, слатког кромпира, тиквица и бундеве.
Наравно, јести кувано поврће је боље него да га уопште не једете. Ако сирово поврће није за вас или једноставно радије једете кувано, максимално искористите храњиве твари. Кувајте их довољно да омекшају, али не предуго да постане кашасто.
Najnovije
Najčitanije
22
59
22
48
22
46
22
33
22
12
Trenutno na programu
0:30
Centar dana (R)
infotejnment
2:00
Narod priča (R)
reportažna emisija
2:30
Autošop magazin (R)
sportski program
3:00
U miks zoni (R)
sportski program