Loša ishrana

Lista namirnica koje loše utiču na zdravlje

  • Izvor: Blic
  • 14.02.2022. 09:05

Stručnjaci tvrde da pojedina hrana loše utiče na zdravlje ljudi. Evo što se sve nalazi na popisu.

Pržena hrana

Pržena hrana je takođe loša za naše zdravlje. Ona ne bi trebala biti osnova prehrane, a sve češće jeste, kaže dijetetičarka Angela Lago.

Uopšteno pržena hrana ima više masti, soli i kalorija, a sve je to užasno za zdravlje srca ističe Lago.

Čips

Čips je poznat po tome što je nezdrav iz više razloga. Malo je hranjiv, a bogat jeftinim mastima i natrijumom. To varira zavisno od vrste, ali potrošači koji vode računa o zdravlju izbegavaće ga u bilo kojem obliku, prenosi Hayat.ba.

Dodani šećer

Ako na pakovanjuhrane vidite da sadrži dodani šećer, najbolje je odustati od kupovine.

Ljekarka Andrea Paul ističe da dodani šećer u suštini nema nutritivnu vrijednost, a u medicinskim istraživanjima pokazalo se da povećava rizik od metaboličkih bolesti.

Prerađena ulja

Dijetetičarka i nutricionistica Paloma Health savjetuje ljudima da se klone prerađenih ulja kao što su sojino, kukuruzno i biljno ulje.

Takva ulja uopšteno su štetna za ljudsko zdravlje i treba ih izbjegavati. Tokom obrade se zagrijavaju na ekstremno visokim temperature i ulje oksidira. Oksidacija proizvodi slobodne radikale koji mogu uzrokovati štetu u cijelom tijelu. Pokušajte ograničiti ili izbjegavati prerađena ulja i jedite puno voća i povrća, koje je bogato antioksidansima – savjetuje.

Rafinirani ugljenihidrati

Klonite se bijlog hleba, bijele riže i testenine, pizze, peciva i još mnogo toga. Prema Lago, proizvodi od rafiniranih ugljenihhidrata imaju više šećera, a povezani su i sa gojaznošću.

Na zdravlje takođe negativno utiče standardna zapadnjačka prehrana siromašna vlaknima, koja se uglavnom sastoji od prerađenih, rafiniranih proizvoda od žitarica – pojašnjava.

Prerađeno meso

Ova kategorija hrane u cjelini je nezdrava. Viršle, goveđe meso i kobasice treba izbegavati koliko god je moguće, ako ne i potpuno izbaciti iz ishrane.

Svjetska zdravstvena organizacija klasifikovala je prerađeno meso kao kancerogen grupe 1, što znači da je poznato da uzrokuje rak. Prerađeno meso sadrži hemikalije kojih nema u svežem mesu – tvrdi Lago, a prenosi Blic.