Cvekla se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Konzumiranje cvekle reguliše procese hematopoeze i metabolizma u tijelu.
Cvekla ima diuretička svojstva, snižava krvni pritisak, pomaže kod zatvora itd.
Zbog njenog niskokaloričnog sastava, preporučuje se u ishrani ljudi koji se bore sa gojaznošću. Za zdravu odraslu osobu preporučuje se konzumiranje 50-200 g cvekle dnevno.
U nedostatku kontraindikacija, možete jesti do 300 g dnevno (naročito sportisti ili ljudi sa aktivnim načinom života).
Za koje bolesti se preporučuje uključivanje sirove i kuvane salate od cvekle u ishranu:
hipertenzija – betain snižava krvni pritisak,
konstipacija – vlakna poboljšavaju peristaltiku creva,
anemija – visok sadržaj gvožđa promoviše hematopoezu,
bolesti jetre – cvekla pomaže u uklanjanju toksina,
gojaznost i dijabetes – nizak sadržaj kalorija pomaže u kontroli težine, ali zbog visokog glikemijskog indeksa kuvanu cveklu treba konzumirati umjereno,
ateroskleroza – čisti krvne sudove i smanjuje nivo “lošeg” holesterola.
Za koje bolesti se ne preporučuje jesti cveklu?
gastritis sa visokom kiselošću, čir na želucu – cvekla stimuliše proizvodnju želudačnog soka,
urolitijaza (oksalati) – može doprinijeti stvaranju kamena u bubregu.
dijareja i sindrom iritabilnog crijeva – mogu povećati simptome,
dijabetes (posebno tip II) – kuvana cvekla ima visok glikemijski indeks, što može povećati nivo šećera,
hipotenzija – cvekla može prekomjerno sniziti krvni pritisak.