Large banner

Može li začinima isteći rok trajanja?

Izvor:

Agencije

28.11.2024

16:23

Komentari:
Може ли зачинима истећи рок трајања?

Sušeni začini i biljke mogu trajati od jedne do četiri godine, ali ovo zavisi od njihove vrste, načina obrade i uslova skladištenja. Iako s vremenom gube svoju aromu i okus, pravilnim rukovanjem možete im produžiti trajanje i zadržati svježinu.

Ако већ неко вријеме скупљате сушене биљке и зачине, сигурно сте се питали имају ли они рок трајања и када је најбоље замијенити их новима. Одређивање тачног рока трајања сушених биљака и зачина није увијек једноставно, јер се мора узети у обзир неколико фактора, попут врсте зачина, начина обраде и самих услова складиштења.

Осушене биљке, попут босиљка, оригана, тимијана, листова ловора, копра, першуна, коријандера, метвице и кадуље, обично имају рок трајања од једне до три године. Након тог раздобља, зачини могу изгубити своју интензивну арому, али и даље могу бити сигурно кориштени, иако с пуно слабијим учинком.

За мљевене зачине или зачине у праху, као што су ђумбир у праху, бијели лук, цимет, чили, куркума, кардамом и паприка, рок трајања обично је двије до три године. Ови зачини губе интензитет брже него цијели зачини јер су у праху и имају већу изложеност ваздуху и свјетлу.

Убаците ову ситницу у усисивач, и ваш дом ће увијек одисати свјежином

Убаците ову ситницу у усисивач, и ваш дом ће увијек одисати свјежином

Со је специфичан зачин јер се може користити неограничено дуго, без обзира на облик, јер се не квари ни губи окус. Међутим, у зачињеним солима, додани зачини с временом могу изгубити снагу.

Важно је напоменути да сушени зачини и биље технички не "истечу" као производи који се кваре. Кад се каже да зачин није више добар, обично се мисли на то да је изгубио своју арому и интензитет. Иако старији зачин неће бити толико јак као свјежи, неће вам нашкодити ако га конзумирате.

Већина комерцијалних зачина означава датум "најбоље до", који је само смјерница за најбољи укус и квалитет. Након тог датум, зачини неће бити штетни, али њихов укус неће бити ни приближно тако интензиван. Ако нисте сигурни колико су зачини стари, најбоље је да их помиришете или окусите. Ако мирис и окус нису јаки, можда је вријеме да их замијените новима за бољи кулинарски доживљај.

Podijeli:

Large banner