Izvor:
Agencije
20.12.2023
20:40

Muskatni oraščić dolazi iz Indije - gdje ima dugu tradiciju u liječenju, a njegova ljekovita svojstva cijenjena su i u savremenoj fitoterapiji. Zato bi ovaj čudesni začin trebalo da se nađe u vašoj kuhinji, piše Zadovoljna.rs.
Budući da djeluje antibakterijski, vrlo je efikasan kod infekcija usta i desni. Mljeveni plod olakšava probavu i otklanja gasove. Snižava nivo holesterola i masnoća u krvi, a preporučuje se i sportistima jer opušta mišiće, opušta cijelo tijelo i djeluje umirujuće.
Muskatni oraščić poznat je i kao snažan afrodizijak, pa se eliksiri na bazi ovog začina propisuju muškarcima s oslabljenom polnom funkcijom.
Kineska i ajurvedska medicina koristi ovaj začin od davnina, prvenstveno kod problema s probavom, nadimanjem i nervnim sistemom. Budući da sadrži veliku količinu kalijuma, dobar je i za srce, kao i za regulisanje visokog krvnog pritiska.
I sjeme (muskatni oraščić) i ljuska (macis) ove biljke koriste se kao začin. Evropska i azijska kuhinja ne mogu da se zamisle bez toplog, smolastog i slatkog ukusa muskatnog oraščića.
Kada su Portugalci u 16. vijeku otkrili indonezijsko more Banda, krili su izvor muškatnog oraščića. Stotinu godina kasnije istjerali su ih Holanđani koji su neko vrijeme imali monopol nad začinom. No, golubovi koji su pravili društvo mornarima odnijeli su sjeme stabla na susjedna ostrva i tako se začin proširio.
Dnevni unos ne smije biti veći od tri grama jer može da pokaže svoja negativna svojstva - psihoaktivan je i može da izazove uznemirenost, tjeskobu, čak i blage halucinacije, pa se ne preporučuje osobama koje imaju narušeno mentalno zdravlje.
Dodajte pola kašičice muskatnog oraščića u prahu u šolju prokuvane vode. Pustite da se ohladi i ovom tečnošću ispirajte usta tokom dana. Nemojte da gutate tečnost. Pomaže kod svih oralnih infekcija.
Skuvajte čaj od nane i dodajte malo rendanog muskatnog oraščića.
Poklopite i kad se ohladi popijte.
Pomaže kod upale probavnog trakta, otklanja gorušicu i gasove, piše Stori, a prenosi Zadovoljna.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu