Izvor:
Magazin novosti
30.10.2024
14:28
Sa dolaskom zmskih mjeseci povećan je i broj virusnih patogena. Aktivnost gripa obično počinje da ubrzava tokom jeseni, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Јасно је да је сада вријеме да почнете да градите своју одбрану организма. Здрав имуни систем зависи од много тога, укључујући квалитетан сан, хигијену, управљање стресом, али и добро избалансирану исхрану. До 80% имуних ћелија тијела налази се у цријевима, а стручњаци све више схватају да оно што једете утиче на јединствену мјешавину пријатељских бактерија у гастроинтестиналном тракту познатом као микробиом, што утиче на укупни имунитет.
Па, које би то намирнице требало да додамо на лицу?
Лук има антиинфламаторна својства која јачају имунитет и раде на регулацији одређених хемикалија у имунолошком систему одговорних за борбу против вируса и бактерија, а такође циља на инфламаторне ћелије.
Ако желите дејство лука, али без залогаја сировог бијелог лука уколико га не волите, исјецкајте га и оставите да одстоји 10-15 минута прије кувања.
Као и бијели лук, и овај коријен има антивирусна и антибактеријска својства и може бити посебно добар у отклањању или смиривању упале грла. Ђумбир садржи гингероле, једињења која делују као противупално.
Моцћан је извор витамина Е и неколико минерала повезаних са имунитетом. Недостатак адекватног витамина Е повезан је са смањеном активношћу бијелих крвних зрнаца, које нормално спречавају ширење инвазивних вируса. Сјеме сунцокрета такође садржи магнезијум, а умањивање тог минерала повезано је са смањеном активношћу имуних ћелија, повећаним оксидативним стресом и појачаном упалом, пише Хуфф Пост.
Већина људи се бори да добије довољно витамина Д, посебно у хладнијим мјесецима. Зими се у кожи ствара мало витамина Д јер је угао сунца сувише низак. Истраживачи са Харварда открили су да је код људи са ниским нивоом ове хранљиве материје око 40% већа вјероватноћа да су имали недавну респираторну инфекцију у поређењу са особама које су имале доста витамина Д. То може бити зато што витамин Д покреће производњу антимикробних једињења која могу помоћи у неутрализацији активност инфективних агенаса, укључујући вирус грипа. Лосос је један од најбољих извора ове хранљиве материје.
Najnovije
Najčitanije
22
59
22
48
22
46
22
33
22
12
Trenutno na programu
21:35
Alo Alo S06 EP 04 (12+)
serijski program
22:10
Večernje vijesti
informativni program vijesti
22:25
Divlje pčele EP 86 (12+)
serijski program
23:20
Pogledaj u sutra EP 193 (12+)
serijski program
23:50
Pogledaj u sutra EP 194 (12+)
serijski program