Large banner

Namirnice koje pozitivno djeluju na imunitet

Izvor:

Magazin novosti

30.10.2024

14:28

Komentari:
Намирнице које позитивно дјелују на имунитет

Sa dolaskom zmskih mjeseci povećan je i broj virusnih patogena. Aktivnost gripa obično počinje da ubrzava tokom jeseni, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Јасно је да је сада вријеме да почнете да градите своју одбрану организма. Здрав имуни систем зависи од много тога, укључујући квалитетан сан, хигијену, управљање стресом, али и добро избалансирану исхрану. До 80% имуних ћелија тијела налази се у цријевима, а стручњаци све више схватају да оно што једете утиче на јединствену мјешавину пријатељских бактерија у гастроинтестиналном тракту познатом као микробиом, што утиче на укупни имунитет.

Па, које би то намирнице требало да додамо на лицу?

Бијели лук

Лук има антиинфламаторна својства која јачају имунитет и раде на регулацији одређених хемикалија у имунолошком систему одговорних за борбу против вируса и бактерија, а такође циља на инфламаторне ћелије.

Ако желите дејство лука, али без залогаја сировог бијелог лука уколико га не волите, исјецкајте га и оставите да одстоји 10-15 минута прије кувања.

Ђумбир

Као и бијели лук, и овај коријен има антивирусна и антибактеријска својства и може бити посебно добар у отклањању или смиривању упале грла. Ђумбир садржи гингероле, једињења која делују као противупално.

Сјеме сунцокрета

Моцћан је извор витамина Е и неколико минерала повезаних са имунитетом. Недостатак адекватног витамина Е повезан је са смањеном активношћу бијелих крвних зрнаца, које нормално спречавају ширење инвазивних вируса. Сјеме сунцокрета такође садржи магнезијум, а умањивање тог минерала повезано је са смањеном активношћу имуних ћелија, повећаним оксидативним стресом и појачаном упалом, пише Хуфф Пост.

Лосос или друга риба

Већина људи се бори да добије довољно витамина Д, посебно у хладнијим мјесецима. Зими се у кожи ствара мало витамина Д јер је угао сунца сувише низак. Истраживачи са Харварда открили су да је код људи са ниским нивоом ове хранљиве материје око 40% већа вјероватноћа да су имали недавну респираторну инфекцију у поређењу са особама које су имале доста витамина Д. То може бити зато што витамин Д покреће производњу антимикробних једињења која могу помоћи у неутрализацији активност инфективних агенаса, укључујући вирус грипа. Лосос је један од најбољих извора ове хранљиве материје.

Podijeli:

Large banner
Small banner
  • Najnovije

  • Najčitanije

Small banner

Trenutno na programu

21:35

Alo Alo S06 EP 04 (12+)

serijski program

22:10

Večernje vijesti

informativni program vijesti

22:25

Divlje pčele EP 86 (12+)

serijski program

23:20

Pogledaj u sutra EP 193 (12+)

serijski program

23:50

Pogledaj u sutra EP 194 (12+)

serijski program

Small banner
Small banner