Izvor:
B92
26.05.2024
15:58
Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja - jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze.
Руски нутрициониста Алена Паретску објашњава у чему је тајна.
"Скоро сви праве и једу салату од краставаца и парадајза са зеленилом, али постоје докази да се све могуће предности поврћа када се помијешају у једној салати могу дјелимично неутралисати. Вјерује се да због саставних компоненти овог поврћа њихова комбинација изазива процесе ферментације у желуцу и цријевима. Ово може изазвати надимање и иритацију дигестивног тракта", објашњава нутрициониста.
Парадајз садржи велику количину аскорбинске киселине (витамин Ц), а краставци ензим аскорбиназу, који разграђује и неутралише витамин.
Осим тога, краставци садрже много воде и влакана, парадајз има доста киселина, па њихова заједничка апсорпција оптерећује дигестивни тракт. Код људи са осјетљивим цријевима ова салата може изазвати дијареју.
Још једна тачка – краставци, због свог састава, формирају алкално окружење, док парадајз има кисели састав.
Као резултат, долази до реакције неутрализације са смањењем активности оних корисних једињења која се налазе у обје врсте поврћа.
Дакле, уколико желите да избјегнете надимање и иритацију дигестивног тракта, избјегавајте ову комбинацију.
Najnovije
Najčitanije
19
39
19
32
19
32
19
28
19
26
Trenutno na programu