Izvor:
Telegraf
31.07.2025
14:18
Farmaceutski hemičar sa Univerziteta u Frajburgu Mihael Miler upozorava na zabrinjavajuće nivoe trifluoroctene kiseline (TFA) u vinima.
Док су старија вина, све до 1970-их, била чиста, од 1980-их ниво ТФА расте, а од 2010. биљежи се нагли скок. Његов закључак је алармантан.
"Нова вина садрже изузетно високе нивое ТФА, што нисмо предвидјели", каже Милер.
У појединачним узорцима забиљежене су концентрације до 300 микрограма по литру, што је десет пута више у року од 15 година. За Милера је ствар јасна: "Имаћемо проблеме. Питање је само када и у ком обиму."
ТФА је безбојна со трифлуороцтене киселине и припада групи ПФАС, која обухвата више од 10.000 синтетичких хемикалија које се налазе у бројним свакодневним производима: тигањима, одјећи за боравак на отвореном, амбалажи за брзу храну, пестицидима, па чак и лијековима.
Када доспију у животну средину, ПФАС се тешко или готово никако не разграђују. Зато се називају и "вјечним хемикалијама".
"Сваки килограм ТФА који испустимо трајно повећава оптерећење животне средине. Разградња се не очекује", упозорава Милер.
Najnovije
Najčitanije
22
59
22
48
22
46
22
33
22
12
Trenutno na programu
0:30
Centar dana (R)
infotejnment
2:00
Narod priča (R)
reportažna emisija
2:30
Autošop magazin (R)
sportski program
3:00
U miks zoni (R)
sportski program