Izvor:
Stil Kurir
02.04.2025
18:36
Komentari:
0Čuveni stručnjak Predrag Nenadić jedan je od najpoznatijih nutricionista koji je svoje kvalifikacije sticao na prestižnim svjetskim univerzitetima.
Био је предсједник Удружења нутрициониста Југославије и предсједник Друштва за унапређење исхране. Радио је и стручно се усавршавао на Универзитетској клиници у Лудвигсхафену у Њемачкој, као дијететичар-нутрициониста.
Као научни радник и публициста, писао је за бројне стручне часописе и издао престижне стручне књиге: Како храном да сачуваш здравље (1976), 1001 начин да доживиш стоту (1978), Стандарди у исхрани студената Југославије (1979), Д Комплеx 101 (2017), Снагом воље до идеалне тјелесне тежине – лијечење гојазности (2018), Храна као лијек – дијетотерапија болести (2019) и Јабуково сирће – чувар вашег здравља (2019). За свој рад награђен је бројним признањима.
Шта је главни узрок настанка холестерола и масне јетре?
Ненадић објашњава да проблем масне јетре не настаје од масне хране, како многи мисле, већ од прекомјерног уноса шећера.
"Проблем масне јетре не настаје од масне хране. То су огромне заблуде у које многи вјерују. Јетра вишак шећера претвара у масно ткиво. Холин (витамин Б4), којег има у сланини, јајима и месу, помаже расподјели холестерола и не дозвољава да се задржава у јетри, већ га шаље у масно ткиво – па се тако ствара повећи стомак, увећава задњица итд. Када нема довољно тих здравих масти, које смо избацили плашећи се холестерола, тада долази до стварања масне јетре", објашњава Ненадић.
Он додаје да се тада јавља неалкохолна масна јетра, која не може да обавља своје функције, као што су чишћење организма од токсина и детоксикација.
"То ћемо примијетити кроз промјене на кожи – појачану појаву акни, бубуљица, перутања коже, пуцања ноктију, свраба и сличних симптома", истиче он.
Ненадић наглашава да је добар холестерол неопходан за правилно функционисање организма.
"Холестерол није нешто што је природа створила да би нам шкодио. Он је неопходан јер учествује у синтези хормона и изградњи ћелијске мембране. Међутим, проблем настаје када ниво лошег холестерола (ЛДЛ) постане превисок", објашњава он.
Како долази до повећања триглицерида?
Ненадић открива да многи људи гријеше када мисле да су триглицериди посљедица конзумације масне хране.
"Ако имате повишене триглицериде, то не значи да сте јели много свињетине, већ да уносите превише угљених хидрата – бијелог хљеба, пецива, рафинисаног брашна, шећера… Ту лежи главни проблем", наглашава он.
Према Ненадићу, правилна исхрана кључ је здравља јетре.
"Веома је важно да водите уредан живот и уносите довољно воде, јер јетра воли хидратацију. Такође, потребно је уносити оптималне количине биљних влакана, и растворљивих и нерастворљивих. Најбоља храна за јетру су горке намирнице попут линцуре, маслачка и коријена чичка", савјетује Ненадић.
Такође, препоручује избацивање угљених хидрата и вјештачких шећера како би се снизио ниво холестерола и триглицерида.
"Једите храну богату здравим мастима – домаћу маст, маслиново уље, хладно цијеђена биљна уља, а посебно намирнице богате холином, попут сланине и јаја. Једите лососа, скушу и остале рибе богате здравим мастима".
Он истиче да сокови из продавнице не могу очистити јетру, већ могу само погоршати стање.
"На индустријским соковима пише да садрже фруктозу, а управо је она најопаснија за гојење. Даје сласт производу, али и маст тијелу. Индустријска фруктоза повећава ниво триглицерида и холестерола у организму", објашњава Ненадић.
Посебно упозорава да није ријеч о истој фруктози коју уносимо из воћа.
"Произвођачи то називају воћним шећером, али индустријска фруктоза заправо се добија из кукуруза (тзв. глукозно-фруктозни сируп), и није добијена директно из воћа", закључује он.
Najnovije
Najčitanije
13
05
13
02
13
01
13
01
12
54
Trenutno na programu