04.03.2025
10:43

Često zaboravljamo kako je jetra upravo jedan od organa koji je važan za život i kako ima bitne funkcije za organizam.
Jetra je i najveća žlijezda u ljudskom organizmu i ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji može da se regeneriše.
Jetra, kao i svi drugi organi, mora da se njeguje adekvatnim načinom života. Opšte je poznato da je alkohol među njenim najvećim neprijateljima, ali postoje i popularne navike koje će, nakon mnogo godina, da dovedu do slabe ili bolesne jetre.
Ako imate često naviku da jedete ovu hranu koja može da ima dodatne posljedice na masnu jetru, gore i od alkohola, možda bi trebalo da razmislite i uvedete neke promjene, prenosi Živim.hr.
Evo o kojim namirnicama je riječ:
Slatkiši, gazirani sokovi i pekarski proizvodi mogu da doprinesu nakupljanju masti u jetri i da dodatno pogoršaju ovo stanje.
Grickalice i pržena hrana takođe mogu da pogoršaju stanje jetre.
Kukuruzni sirup sa mnogo fruktoze
Ovaj sirup obično možemo da pronađemo u zaslađenim pićima, prerađenoj hrani i slatkišima. Njegova pretjerana konzumacija takođe može da podstakne razvoj masne jetre.
Česta konzumacija prerađenog mesa kao što su viršle i kobasice povezana je s razvojem masne jetre zbog visokog udjela zasićenih masti i natrijuma kojima obiluju ovi proizvodi.
Bijeli hljeb, riža, rafinisane žitarice - zbog svog siromašnog udjela vlakna, konzumacija ovih namirnica dovodi do porasta šećera u krvi. Posljedično tome može da dođe do bolesti masne jetre.
Česta konzumacija brze hrane koja obiluje nezdravim mastima, dodatnim šećerima i praznim kalorijama može da bude okidač za razvoj gojaznosti, potom i masne jetre.
Konzumacija ovih proizvoda je povezana s rizikom nastanka masne jetre jer podstiču nakupljanje masti i sadrže visok udio šećera, prenosi b92.
Najnovije
Najčitanije
10
32
10
27
10
14
10
13
10
12
Trenutno na programu