Izvor:
Krstarica
31.07.2025
09:54
Svi znamo da je riba zdrava za jelo. Puna je omega 3 masnih kiselina i zbog toga moramo da je jedemo najmanje dva puta nedjeljno. A malo ko razmišlja o koristi skuše koju ona ima za organizam, više cijene samo njene kvalitete ukusa. Svaki proizvod ima hemijska svojstva i na određeni način djeluje na organizam.
У хемијском саставу скуше има много бјеланчевина и масноћа, а њих има више у риби уловљеној током зиме у сјевернијим регионима. Уобичајена количина масти је 13 грама што је довољно да се риба дефинише као масна. Бјеланчевина је у просјеку 18 грама и апсорбују се три пута брже од бјеланчевина у говеђем месу.
Скуша је нискокалорична риба. Да бисмо добили дневни унос калорија, треба да поједемо отприлике 700 грама рибе, али не би требало да заборавимо о мастима у њој.
Незасићених масних киселина у скуши је у великим количинама. Оне су драгоцјен производ и антиоксиданс. Помажу у јачању мембрана ћелија организма на рачун неутрализације слободних електрона.
То су радикали који могу да пробију зидове ћелија и да наруше њихову активност. То доводи до појављивања низа обољења, укључујући и онколошка. Да бисмо то избјегли, важно је да се хранимо одговарајућим производима.
Није случајно што се дјеци даје рибље уље – оно је пуно незасићених масних киселина. Хемијски састав скуше благотворно утиче на хармонични раст и развој дјеце и веома је користан и за труднице и дојиље.
Како би се избјегао дисбаланс између раста и развитка унутрашњих органа код адолесцената, скуша треба да буде присутна у њиховом режиму исхране.
Драгоцјени састојци скуше су и минералне материје. Она садржи калијум, фосфор, флуор, сумпор, цинк, хлор, натријум. То су микроелементи огромне користи. Цијели спектар витамина Б је садржан у овој риби. Велика је концентрација витамина Б12 и витамина ПП.
Витамин Б помаже у синтези ДНК и учествује у метаболизму масти. Честа исхрана са скушом регулише шећер у крви, помаже систему органа за варење и јача нервни систем. Помаже у стварању хемоглобина и засићењу кисеоником.
Захваљујући мастима и незасићеним масним киселинама она је много корисна за мозак, кожу и косу. Велика концентрација фосфора помаже у изградњи многих фермената који су покретачи хемијских реакција ћелија.
Цјелокупна виталност организма може да се обезбиједи само једном врстом рибе. Фосфорне киселине у скуши су ткиво људског скелета, због тога је она много корисна за дјецу, али и за одрасле, с обзиром на то да се с годинама код њих појављују проблеми са мишићно-коштаним апаратом.
Najnovije
Najčitanije
13
00
12
57
12
42
12
41
12
39
Trenutno na programu
11:55
Vremenska prognoza
vremenska prognoza
12:00
Pogledaj u sutra EP 193 (R, 12+)
serijski program
12:30
Pogledaj u sutra EP 194 (R, 12+)
serijski program
12:55
Aviondžije S01 EP04 ( R)
serijski program
13:25
Aviondžije S01 EP05 ( R)
serijski program
13:20
Tajne muzeja (R)
emisija iz kulture
13:55
Vremenska prognoza
vremenska prognoza