Izvor:
Agencije
05.04.2025
12:14
Komentari:
0Mnogi ljudi ne konzumiraju paradajz dovoljno često, a postoji nekoliko važnih razloga zašto bi to trebalo da se promijeni.
Истраживања показују да ликопен, који се налази у парадајзу, може спријечити развој ћелија рака, посебно рака простате, желуца и дебелог цријева. Такође је корисно знати да се кувањем парадајза повећава ниво ликопена у поређењу са сировим парадајзом.
Парадајз је богат витамином Ц, који је природни антиоксиданс. Осим тога, садржи витамин А, гвожђе и калијум, који играју кључну улогу у одржавању здравља нерава и нормалне циркулације крви.
Витамин К, присутан у парадајзу, важан је за згрушавање крви. Свакодневно конзумирање парадајза такође ће вам помоћи да одржите кожу здравом и сјајном.
Парадајз може смањити штету изазвану конзумирањем дувана захваљујући кумаринској и хлорогенској киселини које садржи.
Ако покушавате да смршате, парадајз ће вам бити од велике помоћи. Има мало калорија, а богат је влакнима, што значи да ће вас дуже држати ситим и у потпомаже да се сало топи боље.
Ако можете, потрудите се да га једете сваки дан.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu