18.02.2025
19:16
Nadutost je vrlo česta pojava. Podaci pokazuju da skoro 18 posto ljudi širom svijeta barem jednom sedmično iskusi nadimanje. Zašto se javlja nakon jela, može li se to spriječiti i naravno kako to utiče na probavni proces?
Процес варења одређене хране и многи други фактори могу повећати вјероватноћу да ћете се осјећати надуто након јела. На срећу, постоје начини за ублажавање тегоба код куће, али ако се проблем понавља или је надутост јако јака, можда би било паметно посјетити лијечника или једноставно размотрити своје прехрамбене навике.
Како бисте спријечили појаву прекомјерне надутости у будућности, постоје неки савјети уз подршку стручњака који ће вам помоћи да одржите здравље цријева на правом путу.
Надутост након јела може настати због различитих узрока – ваше прехране, животних навика, алергија или интолеранције на храну, а понекад и одређених здравствених стања. Неки уобичајени узроци који могу изазвати надимање након јела укључују:
- Гутање ваздуха током жвакања хране
- Једете превише хране одједном
- Конзумирање хране која садржи пуно влакана или замјена за шећер
- Интолеранција на лактозу или други проблеми с варењем хране
- Затвор
- Гастроезофагеална рефлуксна болест
- Претјеран раст бактерија у желуцу
- Узимање одређених лијекова, попут оних који су прописани за дијабетес.
Ако је ваша надутост повремена или блага, знајте да је можете смањити подузимањем неких корака. На примјер, можете размислити о редовној тјеловјежби прије и послије јела како бисте помогли пробави и смањили симптоме надутости. Чајеви са састојцима попут пеперминта и камилице могу помоћи у ублажавању симптома повезаних са желуцем.
Прилагодите своју прехрану тако да укључује пуно воде, свјежих производа и здравих масти. Избјегавајте алкохол, газирана пића, вишак шећера и храну која узрокује плинове и надимање, као што су пасуљ, купус, карфиол и млијечни производи. Избјегавање навика као што су жвакање гума, сисање тврдих бомбона или пијење из сламки. Полако уживајте у оброцима, престаните пушити и размислите о додавању пробиотичких додатака вашој прехрани.
Najnovije
Najčitanije
20
36
20
26
20
25
20
19
20
10
Trenutno na programu