Izvor:
Indeks
29.04.2025
05:00
U jutarnjim satima tijelo ima smanjenu otpornost na insulin, što otežava regulaciju šećera u krvi. Taj problem može dodatno da se pogorša unosom hrane s visokim glikemijskim indeksom, što uključuje i određene vrste voća.
Iako je voće uopšteno vrlo zdravo, važno je pažljivo birati koje ćete jesti za doručak.
Uobičajeno je dan započeti sokom od pomorandže, ali važno je znati da se cijeđenjem gube vlakna iz voća. Vlakna su ključna jer usporavaju apsorpciju šećera u krvotok.
Kada se sok brzo apsorbuje, nivo šećera u krvi naglo raste. Zato stručnjaci savjetuju da se ujutru konzumira cijelo voće, a ne sok.
Preporučuje se da se bira voće s niskim glikemijskim indeksom koje se sporo probavlja. Najbolje opcije za doručak su svježe šljive (sadrže sorbitol koji pomaže probavi), grejp (bogat vitaminom C, flavonoidima i vlaknima), jabuke (pomažu u ubrzavanju probave), borovnice i jagode (bogate antioksidansima), pomorandže (ali uvijek cijele, a ne u obliku soka) i kivi (bogat vitaminom C i vlaknima).
Voće koje ima visok glikemijski indeks i može brzo da povisi nivo šećera u krvi bolje je ostaviti za kasnije tokom dana, kada je metabolizam aktivniji. To uključuje vrlo zrele banane, ananas, grožđice i dinju.
Stručnjaci preporučuju da se ove vrste voća konzumiraju kada tijelo bolje reaguje na šećer, dakle kasnije tokom dana.
Najnovije
Najčitanije
08
33
08
30
08
27
08
19
08
11
Trenutno na programu