Mnogi prehrambeni trendovi promovišu se kao brzi načini za poboljšanje zdravlja, gubitak kilograma i detoksikaciju organizma. Dok neki od njih zaista mogu da imaju određene koristi, drugi donose više štete nego koristi.
Među njima je posebno popularan i jedan trend koji obećava čišćenje tijela, ali u stvarnosti može ozbiljno da naruši zdravlje crijeva u samo tri dana detoksikacija sokovima.
Prema nedavnoj studiji sa Univerziteta Nortvestern, samo tri dana konzumacije isključivo voćnih sokova mogu značajno poremetiti crijevnu i oralnu mikrobiotu, što može povećati upale, oslabiti imunitet i negativno uticati na kognitivne sposobnosti, piše Parade.
Glavni problem leži u nedostatku vlakana. Iako su sokovi bogati hranjivim materijama, proces ceđenja gotovo u potpunosti uklanja vlakna iz voća i povrća. To smanjuje njihove zdravstvene prednosti, uključujući regulaciju probave, potporu korisnim crijevnim bakterijama i održavanje osjećaja sitosti.
Budući da su vlakna ključna za zdravlje crijeva, njihov nedostatak može narušiti ravnotežu mikrobiote i negativno uticati na opšte zdravlje.
Osim toga, stručnjaci se slažu da ovaj trend ishrane dugoročno nije održiva metoda za mršavljenje. Iako može biti privlačan zbog praktičnosti, nuspojave nadmašuju kratkoročne koristi.
Srećom, postoji bolja alternativa.
– Ako volite cijeđene sokove, razmislite o blendanju kako biste zadržali vlakna ili ih kombinujte s cjelovitom hranom kako biste smanjili negativan uticaj na mikrobiom – savjetuje autorka studije dr Melinda Ring.
Dakle, ako želimo da zadržimo prednosti sokova, najbolji izbor je blender – tako možemo da uživamo u napitku bogatom vlaknima i istovremeno očuvamo zdravlje crijeva.