Large banner

Postoji preko 2.000 vrsta: Koji sir je najzdraviji

Izvor:

Indeks

11.03.2024

11:17

Komentari:

0
Постоји преко 2.000 врста: Који сир је најздравији

Sir ima bogatu kulinarsku istoriju, a ljudi ga prave više od 4.000 godina. Danas postoji 2000 sorti, pa je logično da se zapitamo: koji je najzdraviji sir?

Ране студије су потврдиле везу између високог уноса засићених масти из млијечних производа и већег ризика од срчаних обољења. Али пуномасни млијечни производи можда нису тако нездрави као што се раније мислило, према недавним истраживањима. Преглед студија из 2023. закључио је да је сир „богат хранљивим материјама“ и да има „неутралне до умјерене користи за људско здравље“.

„Иако садржи засићене масти, сир садржи корисне хранљиве материје попут протеина и калцијума“, каже нутриционисткиња Натали Рицо.

На примјер, кришка чедара садржи пет грама засићених масти, али и седам грама протеина и обезбјеђује 14% препоручене дневне вриједности калцијума. Поред тога, витамини А и Б се такође налазе у сиру.

Који сир је најздравији?

„Рекао бих да је најздравији избор свјежи сир. Има мање засићених масти и више протеина од већине других сирева“, напомиње Рико.

Пола шоље маломасног младог сира има:

90 калорија

12 грама протеина

2,5 грама масти

5 грама угљених хидрата

125 милиграма калцијума (10% дневне вриједности).

На другом мјесту су меки сиреви попут рикоте или моцареле, који се праве од немасног или обраног млијека, па имају мање засићених масти и генерално су здравији.

„Тврди сиреви попут пармезана, чедара и швајцарског природно имају мање лактозе, тако да људи са нетолеранцијом на лактозу могу имати користи од одабира ових производа. Генерално, сваки сир је добар у умјереним количинама, а нутритивни садржај варира само незнатно између сорти“, каже Рико.

Podijeli:

Tag:
Large banner