Izvor:
Radio Sarajevo
06.04.2024
12:34
Komentari:
0Sendviči su jednostavan obrok u kom mnogi od nas uživaju, ali doktorica Debora Li upozorila je da neki gotovi sendviči iz supermarketa sadrže više kalorija od pice.
Оно што сендвиче чини посебно омиљенима је њихова свестраност. Свако може да одабере своју омиљену врсту пуњења. Др Ли је открила да неки од најпопуларнијих састојака сендвича могу бити мање здрави него што мислимо.
Многе особе воле сендвич од бијелог хлеба, сира, шунке, киселих краставаца и зелене салате, али ако желите смањити унос калорија, то никако није добар избор.
"Нажалост, ово нема назнака здравог сендвича! За почетак, то су невјероватне 404 калорије. Ако томе додате паковање чипса (153 калорије) и лименку газираног сока (139 калорија), то значи да ваш ручак има 696 калорија!", објаснила је др Ли.
Докторица је открила које су врсте сендвича најбоље и најгоре за наше здравље.
Др Ли је открила да је најздравији сендвич онај са хљебом од цјеловитих житарица, са немасним протеинским преливом попут пилетине, ћуретине или рибе, те здравим намазом попут хумуса или авокада.
"Додавање лишћа салате, парадајза или краставца повећава садржај витамина и минерала. У идеалном случају, овај сендвич направите сами од нуле са квалитетним састојцима", рекла је докторка.
Др Ли је за хљеб препоручила или кисело тијесто које садржи пробиотике и сјајно је за здравље цријева или ражен или интегрални хљеб због садржаја влакана.
"Сви би требало да једемо 30 грама влакана дневно, тако да нам конзумација хљеба богатог влакнима помаже да постигнемо циљ. Влакна су кључна за осигуравање проласка хране кроз цријева правилном брзином, за снижавање холестерола и спречавање затвора", појаснила је.
Др Ли је упозорила да је најгори сендвич купљен у продавници, посебно ако му је прошао рок трајања или рок употребе.
"Готови сендвичи могу да садрже много масти, шећера и соли. На примјер, често садрже преливе попут мајонез са високим процентом масти. Куповни хљеб често има висок садржај шећера и соли. Неки готови сендвичи имају више од 690 калорија. Ако морате да купите сендвич, увијек пажљиво прочитајте декларацију", рекла је.
"Ако правите сендвич код куће, немојте да користите бијели куповни хлеб, преливе са високим процентом масти, соли или прерађених састојака, као и мајонеза због садржаја масти", упозорила је др Ли.
Najnovije
Najčitanije
23
15
23
07
22
48
22
42
22
38
Trenutno na programu