Izvor:
B92
04.08.2024
18:28
Komentari:
0Mnogima je neprijatno kada im se sjeme grožđa zaglavi među zubima. Osim što nemaju poseban ukus, sjemenke grožđa imaju gorak ukus za većinu ljudi. Iz tog razloga, sorte grožđa bez sjemena su veoma popularne. Iako se u prirodi javljaju i sorte bez sjemena, ove bobice su obično veoma male.
Винова лоза се прска гиберелинима и ауксином током фазе раста. Као резултат тога, плодови не формирају сјеме, удаљенији су и већи су када се беру од необрађених плодова.
Иако се крајњи резултат сматра безбједним за људску употребу, недостају истраживања о могућим дугорочним ефектима. Али једноставно избјегавање сјеменки грожђа није нужно добро за ваше здравље.
Здравствена својства грожђа налазе се у често невољеним сјеменкама. Садрже, између осталог, олигомерне проантоцијанидине (ОПЦ), који имају антиоксидативна и антиинфламаторна својства. Такође се каже да побољшавају здравље срца и јачају имуни систем.
Постоји неколико добрих разлога за куповину грожђа са сјеменкама - ово посебно важи за плаве, црвене или црне сорте. То је зато што садрже већи садржај ресвератрола од бијелог грожђа и такође посебно велику количину кверцетина. Ресвератрол се често поздравља као чудо против старења јер се каже да спречава старење коже и штити ћелије од слободних радикала. Кверцетин је биљни пигмент са сличним ефектима и такође може да ублажи симптоме алергије јер има антихистаминска и антивирусна својства.
Можете имати користи од свих ових предности за здравље и љепоту само ако се с времена на вријеме загризете горке сјеменке грожђа. Ово је једини начин да драгоцјене активне састојке и хранљиве материје унесете директно у своје тијело.
Najnovije
Najčitanije
17
12
17
09
17
05
17
02
16
54
Trenutno na programu