Slanina je zdrava ili ipak: Nutricionista riješio dilemu

Izvor:

Indeks

03.03.2025

17:50

Сланина је здрава или ипак: Нутрициониста ријешио дилему

Slaninu često kritikuju zbog visokog sadržaja masti i kalorija, ali jedan nutricionista tvrdi da ova popularna namirnica u Srbiji ima brojne zdravstvene prednosti.

Nutricionista Tatjana Meščerjakova brani slaninu, koju često nazivaju nezdravom i ultra-prerađenom hranom, ističući da može pozitivno da utiče na zdravlje.

Prema njenim riječima, slanina pomaže u zaštiti crijeva od parazita, virusa i bakterija. Tvrdi i da umjerena konzumacija slanine može da obezbijedi organizmu korisne masti koje su ključne za zdravlje ćelija i pravilnu funkciju pluća, prenosi bugarski portal "aktuelno".

Хакери помоћу овога могу да прате било који уређај

Hakeri pomoću ovoga mogu da prate bilo koji uređaj

"Zahvaljujući visokom sadržaju selena, slanina ima antioksidativna svojstva koja mogu zaštititi organizam od oksidativnog stresa i potencijalno smanjiti rizik od raka. Osim toga, bogata je vitaminima D, A i B, kao i mineralima poput natrijuma, fosfora, cinka i selena koji podržavaju funkciju imunog sistema", rekla je Meščerjakova.

Umjerena konzumacija slanine može da obezbijedi visokokvalitetne masti koje su neophodne organizmu. Pošto se slanina vari, stimuliše lučenje žuči i podržava normalnu funkciju creva, pružajući dodatnu zaštitu od parazita, virusa i bakterija.

Međutim, Meščerjakova upozorava da prekomjerna konzumacija slanine može imati negativne posljedice.

Додик за

Dodik za "La Republiku": Sud BiH je inkvizicijski, nikada neću poštovati političku presudu

Pored toga što sadrži visok udio masti (94 grama na 100 grama), slanina ima malo proteina, nema ugljenih hidrata i veoma je kalorična – ima čak 850 kcal na 100 grama. Zbog toga se preporučuje konzumiranje maksimalno 15 do 20 grama dnevno i to ranije tokom dana, prenosi "Indeks".

Podijeli:

Large banner