Izvor:
Indeks
03.03.2025
17:50
Komentari:
0Slaninu često kritikuju zbog visokog sadržaja masti i kalorija, ali jedan nutricionista tvrdi da ova popularna namirnica u Srbiji ima brojne zdravstvene prednosti.
Нутрициониста Татјана Мешчерјакова брани сланину, коју често називају нездравом и ултра-прерађеном храном, истичући да може позитивно да утиче на здравље.
Према њеним ријечима, сланина помаже у заштити цријева од паразита, вируса и бактерија. Тврди и да умјерена конзумација сланине може да обезбиједи организму корисне масти које су кључне за здравље ћелија и правилну функцију плућа, преноси бугарски портал "актуелно".
"Захваљујући високом садржају селена, сланина има антиоксидативна својства која могу заштитити организам од оксидативног стреса и потенцијално смањити ризик од рака. Осим тога, богата је витаминима Д, А и Б, као и минералима попут натријума, фосфора, цинка и селена који подржавају функцију имуног система", рекла је Мешчерјакова.
Умјерена конзумација сланине може да обезбиједи висококвалитетне масти које су неопходне организму. Пошто се сланина вари, стимулише лучење жучи и подржава нормалну функцију црева, пружајући додатну заштиту од паразита, вируса и бактерија.
Међутим, Мешчерјакова упозорава да прекомјерна конзумација сланине може имати негативне посљедице.
Поред тога што садржи висок удио масти (94 грама на 100 грама), сланина има мало протеина, нема угљених хидрата и веома је калорична – има чак 850 кцал на 100 грама. Због тога се препоручује конзумирање максимално 15 до 20 грама дневно и то раније током дана, преноси "Индекс".
Najnovije
Najčitanije
16
03
15
54
15
53
15
49
15
48
Trenutno na programu