Izvor:
Jutarnji.hr
10.10.2023
13:54

Iako prilikom spremanja ostataka hrane najčešće posežemo za aluminijumskom folijom, kojom prekrijemo posudu u kojoj se hrana nalazi, čini se da ona ipak nije najbolji odabir.
Folija ne pruža potpunu zaštitu od vazduha koji pospješuje širenje bakterija, a samim tim i kvarenje hrane, čime možemo ugroziti zdravlje.
Ostaci u frižideru obično mogu trajati do četiri dana i mogu se ponovo upotrijebiti ako su dobro zatvoreni i pravilno pohranjeni.
Za većinu ljudi pokriti tanjir aluminijskom folijom i ostaviti ga u frižideru brz je i jednostavan način čuvanja hrane.
Međutim, zamotavanjem hrane u aluminijsku foliju takođe se izlažete zdravstvenim rizicima.
Baš kao što je nama potreban vazduh za disanje, bakterije trebaju vazduh da bi napredovale. Neke bakterije kao što su staphylokokus i Bacilus cereus, koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koji se ne uništavaju visokim temperaturama kuvanja.
Kada se vrući obrok ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterije se mogu brzo proširiti, prema američkom Ministarstvu zdravstva u Vašingtonu.

Korištenje aluminijumske folije za pokrivanje hrane predstavlja isti rizik jer ne ostavlja hranu potpuno bez vazduha.
Kada je prisutan, vazduh omogućava brži rast bakterija, zbog čega hrana neće moći dugo stajati a da se ne pokvari.
Ako želite sigurno pohraniti ostatke hrane, evo nekoliko smjernica kako to učiniti:
Tako možete da uštedie novac, a uz to i sačuvate ostatke od kvarenja, piše "Jutarnji".
Najnovije
Najčitanije
09
03
09
03
08
52
08
49
08
47
Trenutno na programu