Iako se u prirodi javljaju i sorte bez sjemena ove bobice su obično veoma male.
Da bi se dobilo grožđe bez koštica dobrog ukusa ono se selektivno uzgaja i manipuliše hormonima tokom rasta.
Konkretno ovo znači: Vinova loza se prska giberelinima i auksinom tokom faze rasta. Kao rezultat toga plodovi ne formiraju sjeme udaljeniji su i veći su kada se beru od neobrađenih plodova. Iako se krajnji rezultat smatra bezbjednim za ljudsku upotrebu nedostaju istraživanja o mogućim dugoročnim efektima.
Ali jednostavno izbjegavanje sjemenki grožđa nije nužno dobro za vaše zdravlje.
Sjeme grožđa: Zašto je tako zdravo?
Zdravstvena svojstva grožđa nalaze se u često nevoljenim sjemenkama. Sadrže između ostalog oligomerne proantocijanidine (OPC) koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Takođe se kaže da poboljšavaju zdravlje srca i jačaju imuni sistem.
Postoji nekoliko dobrih razloga za kupovinu grožđa sa sjemenkama – ovo posebno važi za plave crvene ili crne sorte. To je zato što sadrže veći sadržaj resveratrola od bijelog grožđa i takođe posebno veliku količinu kvercetina.
Resveratrol se često pozdravlja kao čudo protiv starenja jer se kaže da sprečava starenje kože i štiti ćelije od slobodnih radikala. Kvercetin je biljni pigment sa sličnim efektima i takođe može da ublaži simptome alergije jer ima antihistaminska i antivirusna svojstva.
Zašto bi trebalo da zagrizete sjeme?
Možete imati koristi od svih ovih prednosti za zdravlje i lepotu samo ako se s vremena na vreme zagrizete gorke sjemenke grožđa. Ovo je jedini način da dragocjene aktivne sastojke i hranljive materije unesete direktno u svoje tijelo.
Ili možete da se počastite salatom s vremena na vrijeme sa visokokvalitetnim hladno cijeđenim uljem sjemenki grožđa ono još uvijek ima sve dobre stvari u sebi a možete ga koristiti i za njegu kože.