Izvor:
Krstarica
06.11.2024
18:50
Malo je poznato da se, osim korijena, u ishrani može koristiti i list mrkve, koji su grčki ljekari uključili u spisak 600 najefikasnijih biljaka u prevenciji i liječenju pojedinih vrsta karcinoma.
Зато немојте дозволити да овај драгоцјени састојак заврши у корпи за отпатке јер садржи бјеланчевине, витамине и минерале и чак шест пута више витамина Ц него коријен биљке.
Одличан је извор калцијума и хлорофила, па чисти крв, лимфу и надбубрежне жлијезде од токсина, јача кости и мишиће и поправља квалитет вида. Велике количине калијума и витамина К у листу шаргарепе снижавају крвни притисак, нормализују метаболизам, штите од остеопорозе и кардиоваскуларних обољења.
У хомеопатији се чај од лишћа шаргарепе користи као природно диуретско средство за лијечење болести бубрега и елиминацију отока, док се сок од лишћа употребљава као антисептик за испирање уста и помаже у третирању лошег задаха, али и лијечењу афти и гингивитиса. Због јаког антисептичког дјеловања сок добијен из свјежег листа шаргарепе можете помијешати с медом и користити за дезинфекцију рана, али и за унутрашњу употребу ако желите да стимулишете рад хипофизе.
Труднице треба да избјегавају лист шаргарепе, који се у руској народној медицини користи за стимулацију материце у вријеме порођаја.
Лист шаргарепе користите на исти начин као лист першуна. Исјецкајте га и њиме зачините чорбе или оброке од поврћа при крају кувања, додајте га у салате, а у комбинацији с бијелим луком, ђумбиром и бибером јелима даје посебан укус и има изузетно стимулативно дејство на тијело.
Najnovije
Najčitanije
23
42
22
59
22
59
22
56
22
54
Trenutno na programu