Glavna služba za reviziju

Banjaluci negativan izvještaj

  • Izvor: ATV
  • 16.08.2024. 19:12

Banjaluka je dobila negativno mišljenje na finansijski izvještaj za prošlu godinu. Lagali su i o deficitu. Revizori su ustanovili da je stvarni budžetski deficit Grada veći za 10.661.603 KM od onoga što su gradski oci prikazali u svom izvještaju.

Već dvije godine tvrdim da Draško Stanivuković i njegov „elitni odred“ za trošenje narodnih para ne rade u skladu sa zakonom. Novac koji je predviđen u Budžetu troše mimo svih zakonskih procedura i pravilnika, kategoričan je prvi čovjek banjalučke Skupštine.

- I evo sada u svjetlu ovih događaja koje danas imamo, prije svega mislim na taj kredit od 10 miliona koji oni traže, identična je cifra sa onim deficitom koji se pojavljuje u Izvještaju Glavne službe za reviziju. Tako da ja mogu da zaključim samo da Kresojević i Stanivuković i ostala ekipa taj kredit ne traže kako bi spasili građane Banjaluke zbog nestašice vode, već pokušavaju da spasu sebe i svoju kožu od krivične odgovornosti - kaže Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka. 

Da li namjerno ili u neznanju, nijedno nam, nažalost, više nije čudno, u Gradu su miješali i fondove, odnosno klasifikacije. Zamjerka revizora je stigla i u pogledu javnih nabavki.

- Grad Banja Luka je proveo javne nabavke radova koje se odnose na izgradnju centralnog spomenika poginulim borcima (5.389.897 KM) i rekonstrukciju saobraćajnice (1.068.305 KM) za koje nisu obezbijeđeni izvori finansiranja, što nije u skladu sa članom 17. i 18. stav 1) tačka d) Zakona o javnim nabavkama. Takođe, ugovor o javnoj nabavci ukrasa za novogodišnje praznike (109.495 KM) zaključen je nakon nabavljenih roba i izvršenih usluga, što nije u skladu sa članom 3. i 6. istog zakona - 

Probili su i rok za slanje izvještaja Ministarstvu finansija. Nije to jedino. Još se čeka i na prijedlog Plana za izmirenje neizmirenih obaveza za 2022.

Ti dugovi još čekaju, a neki sumnjaju da ih ima i iz ’21. koji su se akumulirali u 2024.

Pokušali smo dobiti odgovore iz Grada, ali za nas danas nisu imali vremena.

Pratite nas i putem Vibera