Ipak ne piše ono što gradonačelnik Banjaluke misli da piše

Draško Stanivuković slagao o tome šta piše na spomeniku Tvrtku I Kotromaniću

  • Izvor: ATV
  • 25.09.2024. 11:54

"Ovdje piše ono što treba da piše", reče Draško Stanivuković u novom videu posvećenom Stefanu Tvrtku I Kotromaniću, ali čini se da ipak ne piše ono što gradonačelnik Banjaluke misli da piše.

Naime, Stanivuković je objavio novi promotivni video o novom parku Stefana Tvrtka I Kotromanića i spomeniku koji se nalazi u tom parku.

U videu kaže da je na spomeniku navedena tačna titula vladara. Tako govori da se na spomeniku u tituli navode i "zapadne zemlje". Ko god je pogledao taj video vidi da se iza leđa Stanivukovića nalazi natpis na kome nisu navedene “zapadne zemlje”, iako on kaže da jesu.

Osim toga, to nije puna titula Stefana Tvrtka I Kotromanića. On je svoju punu ttitulu naveo u “Povelji kralja Tvrtka I Kotromanića za Hrvoja Vukčića Hrvatinića” iz 1380. godine u kojoj jasno piše:

“stefanь Tvrьtko po milsti gospoda bga Kral srьbliemь bosni primoriю hlьmьsci zemьli dolьnimь kraemь zapadnimь stranamь ousori coli i podriniю i ktomou”.

Postavljaju se sljedeća pitanja:

1) Zašto Stanivuković kaže da na spomeniku piše “zapadne zemlje” kada se vidi da ne piše?

2) Zašto su iz titule izbačeni “Donji Kraji” (to je današnja Krajina u Republici Srpskoj), “Usora”, “Soli”, “Podrinje” i “Humska zemlja” (današnja Hercegovina u Republici Srpskoj), tj. zašto ih sve svrstava pod “Bosnu”, kada ni sam Tvrrko I to nije radio, nego je priznavao te zemlje kao  dijelove svog kraljevstva posebne u odnosu na Bosnu?

3) Zašto Stanivuković time "bosanči" i Banja Luku i Krajinu kada to niko prije Turaka nije radio?


Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?