Novi sistem ulaska u ЕU

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra?

  • 19.09.2024. 13:34

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u evropsku uniju i Šengen za građane država koje nisu dio evropske/šengenske porodice, pa tako i za nosioce BiH pasoša.

Osim već ustaljene pasoške kontrole, uzimaće se otisci najmanje četiri prsta, te fotografisati svaki putnik.

Radi se o stupanju na snagu ЕЕS sistema, ustanovljenog u novembru 2017. godine.

Uvođenjem ЕЕS-a nastavlja se skeniranje putnih dokumenata, ali prestaje unošenje pečata u pasoše, te se očekuje da će uzimanje otisaka i fotografisanje produžiti čekanje u kolonama.

Na aerodromima će provjere biti vršene po slijetanju, a države članice su omogućile uzimanje biometrijskih podataka i provjere i prije graničnih kućica, dok putnici čekaju u redu, kako bi se omogućila bolja protočnost.

ЕЕS sistem je uspostavljen kako bi baze članica ЕU bile povezanije, kako bi se spriječio boravak duži od 90 dana u periodu od šest mjeseci, ali i otežao kriminalcima ili teroristima ulazak u ЕU s lažnim pasošima.

ЕTIAS neće dozvoljavati grupno apliciranje, a od putnika se mogu tražiti i detalji kao što su potvrda o rezervaciji hotela i o zaposlenju.

Ali, ni ovo nije sve. Za iduće ljeto je najavljeno provođenje i Еvropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ЕTIAS).

On će podrazumijevati da putnici iz zemalja koje imaju bezvizni režim s Еvropskom unijom moraju putem interneta aplicirati za dozvolu za ulazak, uz plaćanja takse od sedam eura bankovnom karticom.

ЕTIAS će zahtijevati i da, prije putovanja, državljani oko 60 zemalja popune formular, u koji će, pri prvom ispunjavanju, unijeti lične podatke (e-mail, broj telefona, te detalje o putnoj ispravi, obrazovanju, zaposlenju, kao i pojedinosti o planiranom putovanju i boravku u zemlji ЕU).

Biće, takođe, tražene i pojedinosti o krivičnim osudama, ranijim putovanjima u ratne zone ili zone sukoba, te informacije o eventualnom protjerivanju iz neke države.

Takse od sedam evra biće oslobođeni mlađi od 18 i stariji od 70 godina, te supružnici/registrovani partneri i djeca državljana ЕU i zemalja šengenskog sistema, kao i djeca supružnika/partnera koji dolaze izvan ЕU, ali i oni koji su u tranzitu preko nekog evropskog aerodroma.

Izuzeci

ЕTIAS dozvola će vrijednosti tri godine ili do zamjene putne isprave kojom je aplicirano za ulazak.

ЕTIAS formular neće morati popunjavati osobe koje imaju validnu vizu - studentsku, radnu ili slično ili boravišnu dozvolu u nekoj zemlji Unije, kao ni osobe koje žive uz granicu i posjeduju pogranične propusnice.

Izuzetak će biti i odlazak na liječenje u slučaju životne ugroženosti podnositelja ili srodnika, te odlazak na sahranu člana porodice ili obaveze pojavljivanja pred sudom.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: