Advokat

Nobilo: Pokretači sudskog procesa žele političku eliminaciju Dodika, unitarizaciju i ovladavanje bogatstvima Srpske

  • Izvor: SRNA
  • 19.10.2024. 22:12

Anto Nobilo, član tima odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao je da je cilj nekih stranih i domaćih pokretača sudskog procesa protiv predsjednika Srpske eliminacija Dodika iz političkog života radi stvaranja unitarne BiH i lakšeg ovladavanja bogatim rudnim i prirodnim bogatstvima Srpske.

Nobilo je naveo da je posrijedi bitka koja se odnosi na imovinu i iskorištavanje navedenih bogatstava na teritoriji Republike Srpske, čemu je nepremostiva barijera Dodik, koga građani redovno i svojevoljno biraju na demokratskim izborima.

"A kada je (kao lider SNSD-a) najavio da će se na idućim opštim izborima kandidovati za predsjednika Srpske, tada su kolokvijalno rečeno vidjeli da ga se ne mogu riješiti. Onda je lider SDA Bakir Izetbegović izjavio da je Zapad odlučio da Dodika uklone putem postupka u Sudu BiH. Sve je to povezano i oni koji su inicirali taj postupak - OHR, pojedine zapadne ambasade, manje evropske, a više američka, kao i Tužilaštvo BiH", rekao je Nobilo.

SDS tone, Miličević ćuti

SDS tone, Miličević ćuti

On je naglasio da je ljudima sa Zapada potpuno jasno da se Srpska nakon ovog postupka okupila oko Dodika i da bi njegovo eventualno eliminisanje i smjenjivanje moglo izazvati velike posljedice.

Nobilo je rekao da i nelegalno izabrani Kristijan Šmit nije na sebe htio preuzeti istorijsku ulogu da iz političkog života izbaci Dodika, jer je shvatio da bi to moglo izazvati ozbiljne i dugotrajne posljedice.

"I onda su neki drugi strani faktori smislili kako da uvale tu odgovornost pravosuđu BiH, da to ono uradi, što nije korektno", naveo je Nobilo.

On je napomenuo da je veliki problem u BiH, ali i u ovom sudskom postupku, pojasniti da Šmit po Dejtonu nema zakonodavna ovlaštenja, odnosno da nameće i kreira zakone.

Gorštak Vid poklanja 10 ari zemlje, ima samo jedan uslov

Gorštak Vid poklanja 10 ari zemlje, ima samo jedan uslov

"On eventualno može da tumači neku pravnu normu, a pravo da donosi zakone nema ni prema takozvanim bonskim ovlaštenjima. I to je dio naše odbrane predsjednika Srpske", rekao je Nobilo za RTRS.

On je istakao da u pravnom smislu odbrana Dodika izvrsno stoji i da se predsjednik Srpske ne može osuditi u ovakvoj situaciji.

Nobilo je rekao da sudija Sena Uzunović neće ućutkati njega i ostale članove tima odbrane da slobodno i kritički iznose činjenice o navedenom procesu i napomenuo da je loše to što Sud BiH u ovom slučaju radi pod velikim pritiskom.

On je dodao da određene okvirne procjene govore da bi se postupak protiv Dodika na neki način i otprilike mogao završiti do početka decembra.

Nobilo je naglasio da ako BiH želi dobro sebi i svojim stanovnicima, ona se mora osamostaliti, odbaciti protektorat koji ne donosi rezultate, zahvaliti se Šmitu, u dogovoru domaćih faktora i naroda izgraditi svoje institucije i pokušati ući u ЕU.

"Nema druge", rekao je Nobilo.

Tinejdžerka iz Srpca oduševila u Zvezdama Granda pa briznula u plač

Tinejdžerka iz Srpca oduševila u Zvezdama Granda pa briznula u plač

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nedavno nakon suđenja u srijedu, 16. oktobra, da mu je za oslobađajuću presudu ponuđeno da prihvati razne stvari o centralizaciji BiH, što je odbio.

Dodik je naglasio da je to razlog zbog kojeg se pokušava ubrzati proces koji se pred Sudom BiH vodi radi nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. 

Pratite nas i putem Vibera