CIK obesmislila izbore i demokratiju

Strani mešetari pokušavaju prekrojiti volju građana

  • Izvor: ATV
  • 02.07.2024. 19:13

Obesmišljeni izbori i demokratija - upravo to uradila je Centralna izborna komisija jučerašnjim žrijebanjem za petog delegata u Dom naroda. 

Sve ovo je dobro osmišljen plan od trenutka kada je sud, pod političkim pritiskom, donio odluku i pokušaj da se obezvrijedi uloga Narodne skupštine. Ustavno pravo Parlamenta Srpske je da bira delegate i to svima treba da je jasno, kažu narodni poslanici. Sve drugo čisto je politikanstvo i pokušaj prekrajanja izborne volje građana. 

"Ali ovdje izgleda nije ni pitanje volje naroda već je pitanje međunarodnih mešetara. SNSD takve odluke neće prihvatiti, oni ljudi koji misle da će sa nekim delegatom uspjeti da mijenjaju vlast mimo volje naroda. Prvo trebaju dobro da pročitaju poslovnik i da se upute u mogućnosti koje ima taj jedan delegat“, kaže Šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić.

Da ih bira CIK a ne Narodna skupština PDP-u po svemu sudeći ne smeta. Iako su još juče bili spremni da već mijenjaju, danas ipak nisu rječiti. 

Narodna skupština Republike Srpske za PDP očigledno ne daje posljednju riječ oni više poštuju ono što kaže Centralna izborna komisija. Narodni poslanici PDP-a danas pred našu kameru nisu htjeli. Za njih je to, kako kažu, završena priča a sve što su imali da kažu to su uradili juče.

Besmisleno, tako na sve gleda bivši predsjednik CIK-a. Ovo je, kaže Branko Petrić, klasični izborni inženjering po nalogu stranih upravljača. Samo žrijebanje pojašnjava nije problematično  u situacijama kada kandidati imaju jednak broj glasova, međutim ključno pitanje je kada se ono vrši. 

"Izborni proces traje od raspisivanja izbora do njihovog okončanja. To je okončano prije godinu i po dana i svako žrijebanje iza toga je potpuna besmislica. Ono je tolika besmislica zato što je retroaktivno intervencija na rezultate koji su potvrđeni“, kaže bivši predsjednik CIK-a Branko Perić.

Sve ovo ima za cilj i uvođenje pravne nesigurnosti. Ono što je sigurno jeste da SNSD delegata neće povući.  Jasna je namjera da se na vlast dovedu oni koji će provoditi odluke stranaca, na štetu srpskog naroda, što u Srpskoj, poručuju, nikada niko neće dozvoliti.  

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 00:05 Noćni program

    Noćni program