U čipsu iz BiH povišen nivo akrilamida, postoji rizik od konzumacije

30.04.2025

15:27

У чипсу из БиХ повишен ниво акриламида, постоји ризик од конзумације

U čipsu sa ukusom goveđeg mesa, porijeklom iz BiH, utvrđen je povišen nivo akrilamida prilikom graničnih kontrola pri uvozu u Hrvatsku, zbog čega postoji rizik od konzumacije ovog proizvoda, objavila je Agencija za bezbjednost hrane BiH.

Riječ je o čipsu od 160 grama brenda "Korn flips" sa bar kodom 3 871044 000496, kojeg je najbolje upotrijebiti do 26. decembra.

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da dobijene vrijednosti ukazuju na zabrinutost u pogledu neoplastičnih efekata, te da se rizik od konzumacije predmetnog proizvoda ne može isključiti.

Тинејџери крвнички претучени на путу до школе, појавио се језив снимак

Tinejdžeri krvnički pretučeni na putu do škole, pojavio se jeziv snimak

Agencija za bezbjednost hrane dostavila je sve raspoložive informacije na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH.

Akrilamid je organski spoj male molekulske mase i visoke topivosti u vodi koji nastaje iz materije asparagin i šećera koji su prirodno prisutni u određenoj hrani pri njenoj pripremi na temperaturama koje su više od 120 stepeni Celzijusovih i uz mali dio vlage.

У експлозији погинула најамње једна особа, више њих повријеђено

U eksploziji poginula najamnje jedna osoba, više njih povrijeđeno

Taj spoj uglavnom nastaje u pečenoj ili prženoj hrani bogatoj ugljikohidratima koja u sirovom stanju sadržava njegove prekursore, kao što su žitarice, krompir, zrna kafe.

Informaciju o prisustvu akrilamida Agencija je zaprimila putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje.

Podijeli:

Large banner