Large banner

U čipsu iz BiH povišen nivo akrilamida, postoji rizik od konzumacije

30.04.2025

15:27

Komentari:
У чипсу из БиХ повишен ниво акриламида, постоји ризик од конзумације

U čipsu sa ukusom goveđeg mesa, porijeklom iz BiH, utvrđen je povišen nivo akrilamida prilikom graničnih kontrola pri uvozu u Hrvatsku, zbog čega postoji rizik od konzumacije ovog proizvoda, objavila je Agencija za bezbjednost hrane BiH.

Ријеч је о чипсу од 160 грама бренда "Корн флипс" са бар кодом 3 871044 000496, којег је најбоље употријебити до 26. децембра.

Иницијалном процјеном ризика утврђено је да добијене вриједности указују на забринутост у погледу неопластичних ефеката, те да се ризик од конзумације предметног производа не може искључити.

Тинејџери крвнички претучени на путу до школе, појавио се језив снимак

Тинејџери крвнички претучени на путу до школе, појавио се језив снимак

Агенција за безбједност хране доставила је све расположиве информације на даље поступање мјеродавним инспекцијским тијелима у БиХ.

Акриламид је органски спој мале молекулске масе и високе топивости у води који настаје из материје аспарагин и шећера који су природно присутни у одређеној храни при њеној припреми на температурама које су више од 120 степени Целзијусових и уз мали дио влаге.

У експлозији погинула најамње једна особа, више њих повријеђено

У експлозији погинула најамње једна особа, више њих повријеђено

Тај спој углавном настаје у печеној или прженој храни богатој угљикохидратима која у сировом стању садржава његове прекурсоре, као што су житарице, кромпир, зрна кафе.

Информацију о присуству акриламида Агенција је запримила путем Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње.

Podijeli:

Large banner