SPC

Danas je Sveti apostol Filip: Еvo šta se tradicionalno radi na ovaj dan

  • Izvor: Agencije
  • 24.10.2024. 08:05

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas, 24. oktobra, obilježavaju dan Svetog apostola Filipa, đakona iz Kesarije (današnja Palestina).

Filip je bio poznati učitelj i propovjednik hrišćanstva, koji je cijeli svoj život posvetio opismenjavanju i edukaciji ljudi svih vjera i nacionalnosti.

Prema predanju, Filip je bio u dilemi da li da bježi u Samariju zbog progona hrišćana. U snu mu se javio Bog, rekavši mu da ima razloga za strah, ali i da treba da nastavi sa širenjem hrišćanstva. Filip nije želio da uživa u blagodatima sam, pa je poveo prijatelja Natanaila, za kojeg se smatra da je apostol Vartolomej.

Osveta: Turci bombardovali u Iraku i Siriji

Osveta: Turci bombardovali u Iraku i Siriji

Filip je propovijedao po mnogim krajevima Azije i Grčke, a prema legendi, zajedno sa apostolom Jovanom i sestrom Marijamnom, boravio je u gradu Jerapolju, gdje su se suočili sa opasnom zmijom koju su obožavali neznabošci. Apostoli su molitvom umrtvili zmiju, što je izazvalo gnjev ljudi.

Prema jednoj verziji, Filip je raspet na drvetu, dok je Vartolomej takođe doživio mučeništvo. U trenutku Filipovog raspeća, zemlja se otvorila i progutala mnoge prisutne, dok su njegovi posljednji trenuci bili ispunjeni molitvom za svoje mučitelje.

Medvjedi bezbrižni u maslovarskim šumama: Pogledajte snimke lovačkih kamera

Medvjedi bezbrižni u maslovarskim šumama: Pogledajte snimke lovačkih kamera

Mošti Svetog Filipa kasnije su prenijete u Rim.

Ovaj dan je značajan i zbog poklada koji prethode Božićnom postu, poznatom i kao Filipov post. Tradicionalno, na ovaj dan se priprema bogata večera u krugu porodice, kako bi se obilježila ova važna prilika.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.