"Otrovni spin medija"

Kakav je stav SPC o transplantaciji organa

  • 22.10.2024. 18:08

Srpska pravoslavna crkva (SPC) oglasila se danas saopštenjem o temi transplantacije organa nakon što su prethodnih dana pojedini mediji prozvali Crkvu kako se navodno nije oglašavala o ovoj temi, te da bi bilo poželjno da javno zauzme svoj stav.

U današnjem saopštenju SPC ukazuje da je najnoviji "otrovni spin, posijan bukvalno po svim važnim medijima", odnosi se na navodnu nespremnost Crkve da podrži kampanju Ministarstva zdravlja Produži život, odnosno da se "čeka" stav Crkve o programu zaveštavanja i transplantacije organa.

"Pritom niko ne ističe eklatantan primjer koji, po ovom pitanju, javno i pred kamerama daje lično Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije. On je, naime, svake godine, najmanje dva puta godišnje, dobrovoljni davalac krvi, a na njegovu inicijativu svi parohijski domovi u Beogradu, kada god je potrebno, na raspolaganju su Zavodu za transfuziju, o čemu Crkva redovno obavještava vjerne, ali i sve druge", navodi se.

Kako se dodaje, poznata je činjenica da su i pojedini srpski arhijereji zaveštali svoje organe i da to nisu skrivali od javnosti. Naravno da su tako postupili i mnogi sveštenici koji o tome nisu govorili javno.

"Naposletku, niko u državi nadležan nije od Crkve zvanično ni zatražio zvaničan stav, a kamoli da su o tome vođeni 'teški pregovori', kako neki pišu", zaključuje se.

Podsjeća se da je Sveti Arhijerejski Sabor još 2004. godine donio stav, zasnovan na Hristovom učenju i, sledstveno, na Svetom Pismu i na dvomilenijumskom iskustvu, kojim se ona saglašava sa transplantacijom organa ukoliko su ispunjeni sljedeći uslovi:

– da je donator dobrovoljno zaveštao svoje organe i

– da je donatorova porodica posmrtno dala svoju saglasnost.

Ovo sve važi s tim da je smrt donatora utvrđena od strane stručne ljekarske komisije u skladu sa medicinskom etikom. Sveti Arhijerejski Sabor afirmiše i transplantaciju organa živih osoba ukoliko se time ne ugrožava život davaoca.

"U doba narastajućih socijalnih razlika, a uz to imajući u vidu užasavajuća iskustva proteklih ratova, od kojih je jedna od najstrašnijih takozvana Žuta kuća u susjednoj Albaniji, naša Crkva će uvijek i bespogovorno naglašavati da je odluka o transplantaciji organa, bez obzira na to da li je 'donor' mrtav ili živ, pitanje kojim može da se bavi samo besprekorno moralno medicinsko osoblje, a ne ono moralno indiferentno ili, još gore, korumpirano", ističe se u reagovanju SPC.

Napominje se da je SPC uvijek imala, sada ima i ubuduće će imati otvoren i krajnje dobronamjeran stav po pitanju transplantacije organa, tako da nikom ne treba utisak da ona "treba" ili "mora" da se opredijeli ili za stavove aktuelnih političkih struktura ili protiv njih.

"Ona ima stav, ne od juče, već, evo, dvije hiljade godina. Insinuacija da 'pregovori' sa njom 'teško idu', maltene nisu ni počeli, potpuno je bespredmetna. Njen jedini rezultat je taj da su poznati mediji, inače vazda neprijateljski nastrojeni prema Crkvi i srpstvu, ustali u njenu zaštitu i pozvali se na njene dosadašnje stavove i relevantne tekstove, od kojih neke ponovo objavljujemo uz ovaj komentar, podsjećanja radi", dodaje se.

SPC napominje i da otvorena vrata dobre volje, razumijevanja i ljubavi, uz vjernost nezastarivim načelima i merilima Pravoslavlja, sviđala se ona ili ne sviđala aktuelnim nosiocima društvene odgovornosti i državno–političke nadležnosti, ne treba razbijati tenkom, već, prosto-naprosto, ušetati kroz njih.

U današnjem saopštenju SPC navodi da određeni krugovi sa različitih strana političkog spektra nastoje da Srpsku Pravoslavnu Crkvu označe kao dežurnog krivca.

"Pojedini to rade iz neznanja, drugi zbog ideološke zaslijepljenosti ili patološke mržnje, treći da bi koliko-toliko pokrili sopstvene greške ili čak ogrešenja, a ima i onih kojima je, zapravo, mjesto u 'magarećoj klupi', koji Crkvu optužuju unapred, avansno i preventivno, zbog problema koje oni sami tek planiraju da stvore", piše u reagovanju SPC.

Dodaje se da vjernike SPC te kampanje medijskih laži i spinova gotovo da ne dotiču.

"Njima je jasno, na primjer, da episkop koji godišnje pređe više hiljada kilometara, mora da ima na raspolaganju automobil, pritom ne u njegovoj ličnoj svojini već u svojini Crkve. Nijednom vjerujućem čovjeku ne pada na pamet da se Crkva, koja je jedina sa narodom ostala na Kosovu i Metohiji, odriče zavjetne srpske zemlje ili da namjerava, čak da hita (!) da do predstojećeg Vaskrsa pređe na 'novi' (grigorijanski, 'papski') kalendar. Majstori političkih spinova i medijskih laži ne kreiraju ih da bi 'zavrteli pamet' vernicima nego prostodušnom narodu koji se još uvijek budi i osvešćuje poslije decenija komunističkog totalitarizma i državnog ateizma", zaključuje se u reagovanju SPC.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:10 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:25 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)