30.05.2025
21:45
Komentari:
0Počela je sezona berbe trešanja u Hercegovini. Ovogodišnja cijena nikad veća. Kilogram prvih trešanja koštao je 20 maraka, a ovih dana cijena je par maraka niža.
У воћњаку Данила Шкера, у требињском насељу Придворци, очекивани род трешања на око 400 стабала је око четири тоне.
Када се упореди труд и рад који се уложи, томе још дода и посао око бербе, проблем са проналаском берача, Данило каже, да је и цијена задовољавајућа.
"Мјесец дана траје берба, размишљао сам да дам оглас у медије да тражим раднике. Нудим солидну цијену од осамдесет фенига по килограму, дневно се може зарадити до 80 марака“, наводи Шкеро.
У воћњаку посла има цијеле године.
Да би имали добар род и сачували квалитет, од прољећа до јесени проводе дневно и по 12 часова.
Воћњак је засадио на иницијативу сина.
"Захваљујући мом сину, он је био иницијатор, ја противник, тако да је све његов плод. Ово је изузетна сорта 'патуљасте трешње', која у пуном роду рађа до 15 килограма. Већ трећу годину убиремо плодове“, додаје Шкеро.
Да су трешње најслађе воће, потврђује Данилова унука Лана Шкеро, која помаже око бербе.
"Обожавам трешње, посебно што знам колико је љубави дјед уложио у њих, још су ми слађе“, истиче дјевојчица.
Једини је на овим просторима који прави ракију од трешања. Да је сваки труд исплатив доказ су и медаље.
На недавном фестивалу ракија у Новој Црњи добио је највећа признања за ракију од трешања, која би се ускоро могла, уз лозу и дуњу, наћи на понуди херцеговачких ракија, пише РТРС.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu