Postoji realna opasnost

Moguć povratak afričke kuge svinja

  • Izvor: ATV
  • 28.10.2024. 19:25

Postoji realna opasnost od povratka svinjske kuge na imanja u Srpskoj, ukoliko se farmeri ne budu pridržavali preventivnih mjera koje su na snazi, kaže ministar poljoprivrede SAvo Minić. Kritičan je period svinjokolja i slava, koji je pred nama.

"Mislim da u ovom momentu postoji realna opasnost, ali da je ipak najveći dio do nas. Ukoliko budu svi naši poljoprivredni proizvođači pridržavali se mjera, ukoliko naše institucije ne budu kažnjavale one koji ne rade preventivno , u svakom slučaju su to dva ključna razloga koje moramo ispoštovati. Mi to budno pratimo", rekao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske. 

Na oprezu su i u Veterinarskom institutu Vaso Butozan. Podsjećaju da su posljednji slučajevi afričke kuge svinja u Srpskoj  zabilježeni u Donjem Žabaru i okolini. 

"U narednom periodu očekuje se pojačana trgovina životinjama, svinjama, tako da je i mogućnost veća da se proširi, negdje u nekim dijelovima postoji prisutan virus, može da se raširi na šira područja. Sve mjere koje su na snazi su i vanredne mjere. Važno je apelovati na farmere da prije pokretanja životinja svu dokumentaciju veterinarsku koja je potrebna potrebno je obezbijediti za prevoz životinja da bismo spriječili eventualno širenje", rekao je Dragan Knežević, direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan".

Pogranična područja su pod posebnom pažnjom, zbog kupoprodaje svinja. Prije nekoliko dana u  Valjevu je ukinuta vanredna situacija, koja je uvedena sredinom ljeta zbog prisustva afričke kuge svinja. 

Pratite nas i putem Vibera