Derventa

Šeranić: Zdravstvo više okrenuti ka zajednici

  • Izvor: SRNA
  • 02.10.2024. 18:03

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić prisustvovao je u Domu zdravlja Derventa zvaničnom početku rada Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, te istakao da je strateška vizija nastavka razvoja sistema zdravstva na nivou primarne zdravstvene zaštite više okrenuta ka zajednici.

"Ovdje je jedna mlada i vrijedna ekipa u koju ne sumnjam da će mnogo dobrog pružiti građanima Dervente i svima koji se obrate za pomoć. Ima potreba za ovim i na nivou Republike radićemo da imamo ovakve centre", rekao je Šeranić novinarima.

On je istakao da se mora biti bliže građanima u promociji zdravlja i prevenciji oboljenja.

"Sami znate da dok se ne pojavi neki simptom vrlo se rijetko javljamo u Dom zdravlja, a naš cilj i ovih centara jeste da dođemo prije tog simptoma, da građanima budemo na usluzi", rekao je Šeranić.

Predsjednik Dodik: Prisustvo na forumu BRIKS-a je veliko priznanje Srpskoj

Predsjednik Dodik: Prisustvo na forumu BRIKS-a je veliko priznanje Srpskoj

On je naglasio da je Dom zdravlja u Derventi prvi ušao u trezorski sistem poslovanja i pokazao da je dobar model funkcionisanja same ustanove, te rukovodstvu čestitao uspješno poslovanje i funkcionisanje Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti.

Direktor Doma zdravlja Derventa Biljana Nenadić rekla je da je Centar podrška promociji zdravlja koja se ogleda kroz preventivne pregledne.

"Imamo multidisciplinarni tim, a sve će se razvijati u narednom vremenu. Svi ti preventivni pregledi su jako potrebni u praćenju svih faktora rizika i stanja koji su u fazi izlječivosti i to je suština našeg pristupa Centra za promociju i prevenciju zdravlja", istakla je Nenadićeva.

Ona je navela da imaju dobar kadar, Higijensko-epidemiološku službu koja je prešla u aktivniji rad, a posebno se istakla za vrijeme pandemije kovida 19.

Herojski čin banjalučkih policajaca

Herojski čin banjalučkih policajaca

"Naše sestre su po `Fami projektu` završile edukaciju sestre u zajednici. Imamo više načina pružanja usluga i sve one mogu biti dostupne i udaljenim stanovnicima i onim koji su tu. Tim Centra broji pet članova", rekla je Nenadićeva.

Doktor Neda Tošić, jedan je od članova tima za prevenciju, istakla je da imaju dosta planova, te da su nedavno obilježili Svjetski dana srca i da su iznenađeni posjetom građana.

"Prevencija je veoma bitna i prvi korak ka sprečavanju ozbiljnijih zdravstvenih problema", rekla je Tošićeva.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)